ΑΠΟ ΤΟ ΛΕΥΤΕΡΗ ΛΑΖΑΡΟΥ
Χρόνος προετοιμασίας : 90 λεπτά
Χρόνος στον φούρνο : 45-50 λεπτά
ΥΛΙΚΑ :
Για ένα στρόγγυλο ταψί με διάμετρο 33 εκ (16 κομμάτια)
400 γρ αλεύρι σκληρό
7-9 γρ ξηρή μαγιά (ένα φακελάκια)
240-250 μλ νερό χλιαρό
1 κουταλιά του γλυκού ζάχαρη
Αλάτι & Πιπέρι
2 κουταλιές πελτέ ντομάτας
3 κρεμμύδια ξερά καθαρισμένα, κομμένα στη μέση και μετά σε λεπτές φέτες
3-4 ώριμες ντομάτες κομμένες σε φέτες
½ φλιτζάνι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
Ρίγανη και θυμάρι
½ φλιτζάνι ελιές
ΕΚΤΕΛΕΣΗ :
Διαλύστε τη μαγιά με χλιαρό νερό μέσα σε ένα μπολ.
Ρίχνετε μέσα τη ζάχαρη, το πιπέρι και σιγά το αλεύρι, ανακατεύοντας με ένα πιρούνι για να μην σας κολλήσει όλο στα χέρια.
Αφού γίνει ένα ζυμάρι, ρίχνετε και το αλάτι και το ζυμώνετε έντονα για 10 λεπτά (εάν υπάρχει μίξερ χρησιμοποιείτε το εξάρτημα γάντζο).
Σκεπάζετε το ζυμάρι με μια βρεγμένη πετσέτα ή διαφανή μεμβράνη και το αφήνετε να διπλασιαστεί κάπου ζεστά (περίπου 1 ώρα). Παίρνετε το στρογγυλό ταψί, το λαδώνετε και βάζετε στη μέση το ζυμάρι.
Το ανοίγετε με τις παλάμες σας και το στρώνετε να καλύψει ομοιόμορφα όλο το ταψί.
Με τα δάχτυλα πιέζετε και κάνετε βαθουλώματα στη ζύμη.
Αλείφετε με τον πελτέ, ρίχνετε τα κρεμμύδια, αλατοπιπερώνετε, απλώνετε τις ντομάτες αλατοπιπερώνοντας πάλι και πασπαλίζοντας με το φρέσκο θυμάρι.
Περιχύνετε με το ελαιόλαδο.
Ψήνετε στους 180-190 βαθμούς για περίπου 40-50 λεπτά.
Σερβίρετε σε κομμάτια με μερικές ελιές και πασπαλίζοντας με λίγη ρίγανη.
Πάνω στη λαδένια μπορείτε να βάλετε αλλαντικά, που έχει το ψυγείο, ή ακόμα και διάφορα τυριά, κομμένα σε μικρά κομμάτια.