Κρεμμυδόσουπα με γραβιέρα Κρήτης

Χρόνος προετοιμασίας: 10 λεπτά
Χρόνος παρασκευής: 45 λεπτά

Υλικά (για 6 μερίδες)

50 γρ βούτυρο αγελαδινό
800γρ κόκκινα κρεμμύδια καθαρισμένα και κομμένα σε λεπτές φέτες
1,5 λτ σκούρος ζωμός βοδινού.
1 φύλλο δάφνης
1 κγ  φρέσκο θυμάρι
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
μερικές σταγόνες κονιάκ
100 γρ. γραβιέρα Κρήτης τριμμένη
φέτες από χωριάτικο ψωμί

Εκτέλεση 

Λιώνουμε το βούτυρο σε μια κατσαρόλα και μαγειρεύουμε  το κρεμμύδι, σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντάς το για περίπου 20 λεπτά ή μέχρι να σκουρύνει ελαφρά. Αλατοπιπερώνουμε.

Ανακατεύουμε μέσα το ζωμό ζεστό και τη δάφνη και αφήνουμε να πάρει βράση.

Μειώνουμε τη θερμοκρασία, σιγοβράζουμε ακάλυπτα ανακατεύοντας κατά διαστήματα για 20 λεπτά. Βγάζουμε το φύλλο δάφνης και προσθέτουμε το θυμάρι και ανακατεύουμε.

Πασπαλίζουμε  τη γραβιέρα πανω απο τις φετες του ψωμιού και ψήνουμε στο γκριλ μέχρι να λιώσει και πάρει χρώμα… να γκραντιναριστεί, που λέμε.

Σερβίρουμε τη σούπα σε μπόλ, προσθέτοντας στη μέση του καθενός από μια γκραντιναρισμένη φέτα ψωμί με γραβιέρα.

Αν θέλουμε τη σούπα λίγο δεμένη, μπορούμε να πασπαλίσουμε με λίγο αλεύρι τα κρεμμύδια πριν βάλουμε τον ζωμό. Αυτό θα χυλώσει ελαφρά τη σούπα.