Μία κλασσική Γαλλική συνταγή για μαγειρευτό κόκορα με κόκκινο κρασί, κρεμμύδια, σκόρδο, μπέικον, μανιτάρια, αρωματικά και καρυκεύματα
Απαιτούμενος χρόνος: 80 λεπτά
Βαθμός δυσκολίας (από 1 - 5): 2 - Εύκολη
Υλικά
Για 4-6 άτομα
1 κόκορας 2 – 3 κιλά
3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
4 φέτες μπέικον, χοντροκομμένα
1/2 φλιτζάνι αλεύρι
2 μέτρια κρεμμύδια κομμένα σε φέτες
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
1 φλιτζάνι μανιτάρια κομμένα σε φέτες
2 καρότα κομμένα σε φέτες
5 κλωναράκια φρέσκο θυμάρι
2 κουταλάκι του γλυκού φρέσκο δενδρολίβανο
3 φύλλα δάφνης
2 φλιτζάνια κόκκινο κρασί
2 φλιτζάνια ζωμό κοτόπουλου ή κρέατος
Για τον πουρέ πατάτας
1 κιλό πατάτες
1 κουτάκι κρέμα γάλακτος
2 κουταλιές του γλυκού μαργαρίνη
1 κύβο λαχανικών
Πιπέρι
Μοσχοκάρυδο
Τριμμένη παρμεζάνα
Εκτέλεση
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς. (Επιλέξτε μια κατσαρόλα που να μπαίνει και στο φούρνο για ψήσιμο.) Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνετε μια κουταλιά τηγανίζετε το μπέικον σε μέτρια φωτιά μέχρι να γίνει τραγανό. Μεταφέρετε το μπέικον σε μια πιατέλα με απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
Στη συνέχεια πασπαλίστε το κοτόπουλο με αλάτι και πιπέρι, περάστε απ' το αλεύρι. Ρίχνετε το υπόλοιπο λάδι στην κατσαρόλα, προσθέστε το κοτόπουλο και μαγειρεύουμε μέχρι να ροδίσει κ' από τις δυο μεριές.
'Έπειτα προσθέστε τα κρεμμύδια και το σκόρδο. Σοτάρετε σε δυνατή εστία για 1 λεπτό. Προσθέστε τα υπόλοιπα υλικά και αφήστε τα να βράσουν.
Σκεπάστε με το καπάκι και τοποθετήστε τα στο φούρνο για μία ώρα.
Αφαιρέστε από το φούρνο και αλατοπιπερώστε. Σερβίρετε με πουρέ πατάτας.
Για τον πουρέ πατάτας
Βράζουμε τις πατάτες σε δυνατή φωτιά για 35 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν. Ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος με τη μαργαρίνη και τον κύβο. Προσθέτουμε το πιπέρι και το μοσχοκάρυδο.
Πολτοποιούμε τις πατάτες και τις ανακατεύουμε με τη ζεστή κρέμα γάλακτος. Προσθέτουμε όση τριμμένη παρμεζάνα θέλουμε και ανακατεύουμε.
Περισσότερες συνταγές στο sidagi.gr