ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΠΟΥΛΟ
ΥΛΙΚΑ (για 4 μερίδες)
- 800 γρ φιλέτο σφυρίδας (κομμένο σε 4 κομμάτια)
- 150 γρ ξινό τραχανά
- 1 λίτρο ζωμό ψαριού
- 2 καρότα
- 1 μικρό κρεμμύδι
- 1 μικρό πράσο (το λευκό μέρος του μόνο)
- 1 κλωνάρι σέλερι
- 1 φύλλο δάφνης
- 2 κλωνάρια θυμάρι
- 1 φρέσκο κρεμμυδάκι
- 50 ml λευκό κρασί
- 10 στήμονες κρόκο Κοζάνης
- Άνηθο
- Ελαιόλαδο
- Αλάτι
- Πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Για την κακαβιά, σοτάρουμε σε μια κατσαρόλα με λίγο ελαιόλαδο τα χονδροκομμένα λαχανικά. Προσθέτουμε το ζωμό ψαριού, το φύλλο δάφνης και σιγοβράζουμε για 15-20 λεπτά. Αφαιρούμε το δαφνόφυλλο, πολτοποιούμε με ένα μίξερ χειρός και διατηρούμε.
Μαρινάρουμε τα κομμάτια της σφυρίδας με λίγο ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι και φρέσκο θυμάρι και ψήνουμε στη σχάρα σε μέτρια φωτιά.
Παράλληλα, σοτάρουμε σε ένα κατσαρολάκι το ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμύδι και τον τραχανά. Σβήνουμε με το λευκό κρασί και προσθέτουμε τον κρόκο Κοζάνης και την κακαβιά που έχουμε ήδη παρασκευάσει. Σιγοβράζουμε μέχρι να απορροφήσει όλα τα υγρά και να χυλώσει. Τελειώνουμε με αλατοπίπερο και λίγο ψιλοκομμένο άνηθο.
Ο Αλέξανδρος Χαραλαμπόπουλος είναι σεφ στο Olive Garden Titania