Από το Γιώργο Παπακώστα
Υλικά
Για τα burger
- 1000 γρ μοσχαρίσιο κιμά (κατά προτίμηση 80/20 αναλογία λίπους)
- αλάτι και πιπέρι
Για τη μαγιονέζα τρούφας
- 250γρ μαγιονέζα
- 1/2 κσ πελτέ τρούφας
Για την μπεσαμέλ
- 50γρ βούτυρο
- 50γρ αλεύρι
- 1 3/4 κούπα γάλα (χλιαρό)
- 1 κτ παρμεζάνα
- 6 φέτες τυρί φοντίνα (αν δεν βρείτε, μπορείτε να το αλλάξετε σε γκούντα ή gruyere)
- 6 φέτες ζαμπόν φουαντρέ
- 6 ψωμάκια για burger
Εκτέλεση
Για τα burger φροντίστε ο κιμάς να είναι φρεσκοαλεσμένος και στην χονδρή σκάλα. Όταν πλάθετε τα burgers μην τα πατάτε πολύ, απλά σφίχτε τα με το χέρι σας σε μια μπάλα και μετά πατήστε την ώστε να γίνει πλάκε με στρογγυλό σχήμα. Θα πλάσετε 6 burger από 165γρ το καθένα. Όταν τα ψήνετε, για να είναι ζουμερά αλλά και για να μαγειρευτούν πιο γρήγορα, είναι προτιμότερο να είναι σε θερμοκρασία δωματίου. Αλάτι και πιπέρι θα βάλετε την τελευταία στιγμή πριν πέσουν πάνω στην σχάρα. θα τα ψήσετε σε δυνατή φωτιά για 3 λεπτά απο την κάθε πλευρά και το τυρί θα το βάλετε 30 δεύτερα πριν τα βγάλετε από τη φωτιά.
Σε ένα μπλέντερ θα βάλετε τη μαγιονέζα και την τρούφα ώστε να ομοιογενοποιηθούν. Στην περίπτωση που δεν βρείτε πελτέ τρούφας μπορείτε να αντικαταστήσετε με λάδι τρούφας.
Για να φτιάξετε την μπεσαμέλ θα πρέπει να λιώσετε το βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι και πριν πάρει χρώμα ρίξτε το αλεύρι. Μαγειρέψτε το αλεύρι για 1-2 λεπτά χωρίς να πάρει χρώμα και ρίξτε το γάλα σιγά σιγά και παράλληλα με ένα σύρμα ανακατεύετε μέχρι να σφίξει η σάλτσα. Ρίξτε την παρμεζάνα και αν θέλετε παραπάνω αλάτι.
Ανοίξτε τα ψωμάκια στη μέση, βάλτε 1 κουταλιά μαγιονέζα τρούφας στο κάτω ψωμάκι, απο πάνω το μπιφτέκι, πάνω απο το μπιφτέκι το ζαμπόν και από πάνω την μπεσαμέλ. Σκεπάστε το burger με το καπάκι και...