“Φωτογραφία” πλανήτη με δύο ήλιους

Μία πολύ ενδιαφέρουσα εικόνα κατέγραψαν Γάλλοι αστρονόμοι στη Χιλή. Πρόκειται για ένα δυαδικό σύστημα, στο οποίο ένα μεγάλο σώμα βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τα δύο άστρα του συστήματος. Εάν επιβεβαιωθεί ότι πρόκειται για πλανήτη και όχι για έναν καφέ νάνο (αποτυχημένο άστρο), τότε για πρώτη φορά θα αντικρίσουμε απευθείας εικόνα πλανήτη με δύο ήλιους.

Πιο συγκεκριμένα, ερευνητές παρατήρησαν το δυαδικό σύστημα 2Μ0103, όπως ονομάστηκε, στο όπου τα δύο άστρα βρίσκονται σε πολύ κοντινή μεταξύ τους απόσταση. Το ενδιαφέρον εστιάζεται στο μεγάλο σώμα που κινείται γύρω από αυτά και που, μάλιστα, έχει μάζα 12-14 φορές μεγαλύτερη από τον πλανήτη Δία. Το σώμα αυτό έχει προβληματίσει τους ειδικούς γιατί αμφιταλαντεύεται ανάμεσα στα όρια του πλανήτη και του καφέ νάνου, γι' αυτό και προσπαθούν να προσδιορίσουν την ταυτότητά του αναλύοντας τη χημική του σύσταση.

Παρόλο που δεν είναι πειστικό και μάλλον παραπέμπει σε αστείο, οι πλανήτες σε δυαδικά συστήματα διαδόθηκαν μέσα από τις ταινίες του "Πολέμου των Άστρων", από το θρυλικό πλανήτη Τατουίν. Τα τελευταία χρόνια μάλιστα, εντοπίστηκε ένας πλανήτης με τέσσερις ήλιους.