Κι όμως φαίνεται πως το Σύμπαν μας έκρυβε τα χρόνια του. Νέα δεδομένα από το τηλεσκόπιο Planck αποκάλυψαν ότι ο Κόσμος είναι τουλάχιστον 100 εκατομμύρια χρόνια γηραιότερος από ότι νομίζαμε. Η νέα ηλικία του Σύμπαντος εκτιμάται στα 13,82 δισεκατομμύρια έτη.
Διαβάστε: Σύμπαν: 7 εκπληκτικές γνώσεις για το γνωστό-άγνωστο
Το Planck που εκτοξεύτηκε στο διάστημα το 2009, έκανε μια νέα χαρτογράφηση του Σύμπαντος που μας περιβάλλει, σκανάροντας κάθε μέρα τους ατέρμονους ουρανούς. Τα όργανα του τηλεσκοπίου εντοπίζουν τα μικροκύματα της κοσμικής ακτινοβολίας, δηλαδή την ενέργεια που το Big Bang έβαλε ως υπογραφή όταν γέννησε το Παν.
Διαβάστε: Υπάρχουν πολλά σύμπαντα; 5 λόγοι που λέμε “ναι”
“Το φως αυτό ξεκίνησε ως μια καυτή λευκή λάμψη... πρέπει να ήταν εντελώς εκτυφλωτικό” αναφέρει ο Charles Lawrence, αστρονόμος της NASA και μέλος της ομάδας που παρακολουθεί τα δεδομένα που στέλνει το Planck.
Η κοσμική ακτινοβολία, γνωστή και ως CMB, είναι ακόμη ανιχνεύσιμη σήμερα και – για λόγο που δεν έχει εξηγηθεί επαρκώς ακόμη- δεν είναι ομοιόμορφα απλωμένη στο Σύμπαν.
Διαβάστε: Η επιστήμη μας έχει κακά νέα: Το Σύμπαν δεν είναι αθάνατο
H νέα αυτή φωτογραφία του Σύμπαντος φέρνει στο φως κάποια ανεξήγητα ακόμη φαινόμενα
Ουσιαστικά, μέσω των αναλύσεων αυτών, το Planck μας δίνει την εικόνα του Σύμπαντος όταν αυτό ήταν μόλις 370.000 ετών.
Ενώ μας αποκάλυψε 5 πράγματα τα οποία δεν γνωρίζαμε για το Σύμπαν:
O χάρτης του Σύμπαντος που έφτιαξε το τηλεσκόπιο δείχνει όλη την ύλη που υπάρχει μεταξύ της Γης και των απώτατων άκρων του διαστήματος. Με μπλε σκούρο οι περιοχές που είναι πυκνότερες σε ύλη, με γκρι η ζώνη όπου το φως του Γαλαξία μας είναι τόσο έντονο που το τηλεσκόπιο "τυφλώνεται".