Ο ευρωπαϊκός δορυφόρος Πλανκ (Planck), ο οποίος εκτοξεύθηκε το 2009 για να βρει τα ίχνη του πρώτου φωτός που εκπέμφθηκε μετά το Μπιγκ Μπανγκ, αποκάλυψε σήμερα το πρωί την ακριβέστερη εικόνα που έχει υπάρξει ποτέ για το Σύμπαν κατά την πρώτη νεότητά του.
Ο τελειότερος θερμικός χάρτης του σύμπαντος αποκαλύπτει ότι το σύμπαν δημιουργήθηκε πολύ νωρίτερα από όσο πιστεύαμε - ανεβάζοντας την ηλικία του κατά 80 εκατομμύρια χρόνια.
"Είναι ένα γιγάντιο βήμα στην κατανόηση της προέλευσης του Σύμπαντος", το οποίο φέρεται ότι γεννήθηκε πριν από 13,82 δισεκ. χρόνια, καθώς η κατανόησή μας αυτή είναι τώρα είκοσι φορές καλύτερη απ' ό,τι προηγουμένως, υπογράμμισε εκφράζοντας την ικανοποίησή του ο γενικός διευθυντής της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας (ESA) Ζαν-Ζακ Νορντέν, παρουσιάζοντας στο Παρίσι τα πρώτα αποτελέσματα του Πλανκ.
"Τα δεδομένα του Πλανκ επιβεβαιώνουν με τρόπο θεαματικό την υπόθεση ενός σχετικά απλού μοντέλου για το Σύμπαν", το οποίο είναι επίπεδο και επεκτεινόμενο, όπως περιγράφεται από την καθιερωμένη θεωρία του Μπιγκ Μπανγκ, συνοψίζει η ESA.
Ο τελειότερος θερμικός χάρτης του σύμπαντος
Τι έδειξε ο Πλανκ:
-Το σύμπαν έχει ηλικία 13,82 δισεκατομμυρίων ετών, κατά 50 έως 100 εκατ. χρόνια μεγαλύτερη από τις έως τώρα εκτιμήσεις. Η νέα εκτίμηση βασίζεται στην αναθεώρηση του ρυθμού με τον οποίο επεκτείνεται το σύμπαν (γνωστή και ως “σταθερά του Χαμπλ”) στα 67,15 χιλιόμετρα ανά δευτερόλεπτο ανά μεγαπαρσέκ (ένα μεγαπαρσέκ είναι περίπου 3 εκατ. έτη φωτός).
-Το σύμπαν περιέχει περισσότερη ύλη (ορατή και σκοτεινή) και λιγότερη σκοτεινή ενέργεια από ό,τι θεωρούσαν έως τώρα οι επιστήμονες. Συνολικά η συμπαντική ύλη είναι 31,7%, ενώ η μυστηριώδης σκοτεινή ενέργεια που ευθύνεται για την αέναη διαστολή του σύμπαντος, αποτελεί το 68,3% (από 71,4%)
-Οι νέες μετρήσεις δείχνουν τρεις μυστηριώδεις ανωμαλίες στο σύμπαν: Η πρώτη είναι ότι οι διακυμάνσεις της κοσμικής μικροκυματικής ακτινοβολίας υποβάθρου σε πολύ μεγάλες κοσμικές κλίμακες είναι πιο μικρές από αυτές που παρατηρούνται στις μικρότερες κλίμακες του σύμπαντος.
Η δεύτερη είναι ότι υπάρχει μια ασυμμετρία των μέσων θερμοκρασιών, με συνέπεια το νότιο ημισφαίριο του ουρανού να είναι ελαφρώς πιο θερμό από το βόρειο, κάτι που έρχεται σε αντίθεση με την κυρίαρχο κοσμολογικό μοντέλο που προβλέπει ότι το σύμπαν είναι ομοιόμορφο.
Τέλος, η τρίτη ανωμαλία είναι ο εντοπισμός ενός απρόσμενα μεγάλου κρύου σημείου στον συμπαντικό χάρτη, το οποίο βρίσκεται στην κατεύθυνση του αστερισμού του Ηριδανού. Οι ανωτέρω ανωμαλίες θα αναγκάσουν τους επιστήμονες να αναθεωρήσουν τα θεωρητικά μοντέλα τους, αναζητώντας νέες εξηγήσεις.
Η κοσμική μικροκυματική ακτινοβολία υποβάθρου (Cosmic Microwave Background-CMB) αποτελεί κατάλοιπο του αρχαιότερου φωτός, που έλαμψε για πρώτη φορά όταν το σύμπαν ήταν μόλις 380.000 ετών και είχε θερμοκρασία 2.700 βαθμών Κελσίου. Η ακτινοβολία αυτή, που έχει πια θερμοκρασία μόλις 2,7 βαθμούς πάνω από το απόλυτο μηδέν (-273,15 βαθμοί Κελσίου), είναι ακόμα «αποτυπωμένη» στον ουρανό και περιέχει αδιόρατες θερμικές διακυμάνσεις. Οι διακυμάνσεις αυτές αντιστοιχούν στις περιοχές του σύμπαντος, οι οποίες είχαν ήδη από το πρώιμο σύμπαν ελαφρώς διαφορετική πυκνότητα ύλης/ενέργειας και αποτέλεσαν έτσι τους "σπόρους" για τη δημιουργία των κατοπινών άστρων και γαλαξιών.
Σύμφωνα με το καθιερωμένο μοντέλο της κοσμολογίας, αυτές οι (κβαντικής φύσης) διακυμάνσεις ενυπήρχαν από την πρώτη κιόλας στιγμή της "Μεγάλης Έκρηξης" και μεγεθύνθηκαν, όταν το σύμπαν υπέστη τρομακτικά απότομη διαστολή μέσω της διαδικασίας του "πληθωρισμού". Το τηλεσκόπιο "Πλανκ" δημιούργησε ένα λεπτομερέστερο από ποτέ χάρτη αυτών των διαχρονικών διακυμάνσεων, οι οποίες σήμερα πλέον καταγράφονται στο φάσμα των μικροκυμάτων, καθώς το αρχέγονο φως έχει μετατοπιστεί σταδιακά στο ηλεκτρομαγνητικό φάσμα.