Όπως λέει και το ρητό, δεν είναι δυνατόν να έχουμε και τη ζωντάνια και τον αυθορμητισμό της παιδικής ηλικίας αλλά και την πείρα της μεγαλύτερης ηλικίας.
Και όμως, φαίνεται πως πλέον μπορούμε να τα έχουμε και τα δυο χάρη σε ένα μόνο μόριο!
Επιστήμονες της Ιατρικής Σχολής του Yale, κατάφεραν να μετατρέψουν τον εγκέφαλο ενός γερασμένου ποντικιού σε νέο και πάλι!
Είναι εδώ και πολλά χρόνια γνωστό στην επιστήμη ότι ο εγκέφαλος κατά τις νεότερες ηλικίες είναι σαφώς πιο εύπλαστος από τον γηραιό: μαθαίνει πιο εύκολα, συνηθίζει πιο εύκολα, προσαρμόζεται πιο εύκολα, αποκαθιστά τις ζημιές του πιο εύκολα.
Όπως είχε διαπιστωθεί, ένα γονίδιο, προϊούσης της ηλικίας, επιβραδύνει τις ταχείες αλλαγές στις νευρωνικές συνάψεις των εγκεφαλικών κυττάρων, μειώνοντας την προσαρμοστικότητα και τις επιδόσεις του εγκεφάλου. Μέσω παρατηρήσεων, οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ένα γονίδιο, το Nogo Receptor 1 ευθύνεται για τη μείωση της ευπλαστότητας του εγκεφάλου στους εγκέφαλους μεγαλύτερης ηλικίας. Διαπίστωσαν δε ότι αν αφαιρούσαν το γονίδιο αυτό από τους εγκεφάλους ποντικιών τότε αυτά διατηρούσαν αμείωτη την ικανότητα μάθησης τους καθώς μεγάλωναν.
Ενώ φάνηκε πως το συγκεκριμένο γονίδιο επιδρά και στη μνήμη.
“Υπάρχουν μόρια που χρειάζεται ο εγκέφαλος για να περάσει από τη νεαρή ηλικία στην ενηλικίωση”αναφέρει ο Stephen Strittmatter, εκ των συντακτών της μελέτης. “Μάθαμε ότι μπορούμε να γυρίσουμε πίσω το ρολόι για τον ενήλικο εγκέφαλο και να τον βοηθήσουμε να θεραπεύεται με τον τρόπο που το κάνει ο παιδικός.
Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι αυτή η ανακάλυψη θα ανοίξει το δρόμο για τη βοήθεια και τη θεραπεία ανθρώπων που έχουν υποστεί εγκεφαλικά ή άλλες εγκεφαλικές βλάβες και πρέπει να μάθουν από την αρχή δεξιότητες, ακόμη και τις πιο απλές, όπως να κουνούν τα χέρια ή τα πόδια τους.