Κι όμως: Το Facebook βελτιώνει τη μνήμη!

Πολλά έχουν γραφεί και ειπωθεί σχετικά με τις διαταραχές της προσοχής και τα προβλήματα στην ικανότητα μας να θυμηθούμε που προκαλούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως συνήθως διακοπές για να δούμε ένα update του status μας στο Facebook ή ένα χαριτωμένο βίντεο που κάποιος φίλος έκανε share.

Ωστόσο μία νέα μελέτη επιστημόνων του πανεπιστημίου του Τορόντο ισχυρίζεται ότι τελικά το Facebook βοηθά τη μνήμη και την ικανότητα ανάκλησης γεγονότων, ειδικά για τους ηλικιωμένους.

Οι επιστήμονες χώρισαν τους συμμετέχοντες σε δυο ομάδες: μια με ανθρώπους με μέσο όρο ηλικίας 67-68 έτη και μια με ανθρώπους ηλικίας 19-20 ετών και τους υπέβαλαν σε μια δοκιμασία να θυμηθούν μια λίστα λέξεων. Κατόπιν τους έδειξαν εικόνες κάποιες από τις οποίες περιέχονταν στη λίστα. Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά: και οι δυο ομάδες επέδειξαν ίδιες ικανότητες ανάκλησης των λέξεων και – βέβαια- θυμούνταν καλύτερα τις λέξεις που συνοδεύονταν από εικόνες επειδή τις ξαναείδαν, όπως υποστηρίζουν οι επιστήμονες.

Αυτό υποδεικνύει, σύμφωνα με τους ερευνητές, ότι οι πιο ηλικιωμένοι ίσως έχουν διαφορετικούς μηχανισμούς ανάκλησης των πληροφοριών από τους νεότερους. Επίσης, όπως υποστηρίζουν, σημαντικές πληροφορίες και οδηγίες για την καθημερινότητα τους – όπως ιατρικά ραντεβού, λήψη φαρμάκων κλπ- εφόσον αναρτώνται στο Facebook, είναι πιο εύκολο να τις θυμούνται αφού τις βλέπουν συχνά.

Και έτερη μελέτη από το πανεπιστήμιο της Χαβάης δείχνει πως δεδομένα τα οποία αναρτώνται στο Facebook μπορούν να κεντρίσουν τις γνωσιακές ικανότητες των γηραιότερων. Σύμφωνα με τη μελέτη, όσοι ηλικιωμένοι ηλικίας 68 έως 91 ετών “εκπαιδεύτηκαν” στη χρήση του Facebook είχαν 25% καλύτερες γνωσιακές επιδόσεις από όσους δεν έκαναν χρήση των social media.