Ελληνική αγορά ενέργειας.
Κόστος ρεύματος για τις βιομηχανίες.
Η ΔΕΗ παρουσίαζε τα κοστολογικά της δεδομένα και έλεγε ότι - βάσει αυτών - προέκυπταν οι τιμές πώλησης ρεύματος.
Ο αντίλογος - προφανώς από συγκεκριμένη κατεύθυνση, που ήθελε να αγοράζει ρεύμα κάτω του κόστους -, ήταν ότι υπήρχε θέμα μειωμένης αποδοτικότητας της ΔΕΗ, η οποία - αν αυξανόταν - θα οδηγούσε σε αντίστοιχη εξοικονόμηση κόστους και δυνατότητα μείωσης των τιμών ρεύματος.
Η πρόσφατη, λοιπόν, μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις ενεργειακές τιμές και τα κόστη στην Ευρώπη αποδεικνύει διαφορετικά πράγματα από όσα υποστηρίζει ο... αντίλογος :
Ότι οι τιμές πώλησης ρεύματος της ΔΕΗ, τουλάχιστον όσον αφορά στο δικό της ενεργειακό σκέλος, είναι στο μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ότι με αυτές τις τιμές λειτουργούν τόσα χρόνια οι βιομηχανίες στη γηραιά ήπειρο, χωρίς να αντιμετωπίζουν εξ αυτού πρόβλημα επιβίωσης.
Ότι, επιπλέον, όπως αποδεικνύεται εκ του αποτελέσματος, το υψηλότερο κόστος πρώτων υλών (φυσικό αέριο, λιγνίτης πολύ φτωχός σε θερμίδες σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη) προφανώς αντισταθμίζεται από τη μεγαλύτερη - σε σχέση με το μέσο όρο - αποδοτικότητα της ΔΕΗ.
Συμπέρασμα ;
Άνθρακας ο θησαυρός !
Επομένως, το πρόβλημα, που αντιμετωπίζουν αυτή την περίοδο οι βιομηχανίες, δεν οφείλεται στο ενεργειακό κόστος της ΔΕΗ, και, βέβαια, δεν λύνεται με έωλες διαιτητικές αποφάσεις, οι οποίες θέλουν η ΔΕΗ να πουλά το ρεύμα κάτω του κόστους, στέλνοντας βέβαια το λογαριασμό κάπου αλλού.
Πού ;
Σε όλους εμάς, τους υπόλοιπους καταναλωτές.
Εν έτει 2014, μετά από σχεδόν τέσσερα χρόνια μνημονίου, που έφερε σε όλους μας τεράστια βάρη, ζητούμενο είναι η αποκατάσταση της αξιοπιστίας της Ελλάδας προς το εξωτερικό, και όχι τα τεχνάσματα και οι φθηνές δικαιολογίες. Τα προβλήματα στην ανταγωνιστικότητα, που αντιμετωπίζουν κάποιες βιομηχανίες, πρέπει να αντιμετωπιστούν στην ρίζα τους και όχι κρύβοντάς τα κάτω από το χαλί.
Και, για αυτόν ακριβώς το λόγο, χρειάζεται παρέμβαση της πολιτείας για την άρση των στρεβλώσεων στην αγορά, την οποία φορτώνουν με δεκάδες ή και εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ επιπλέον κόστους κάθε χρόνο.