Με εισήγηση του εισαγγελέα
Τρίτο " όχι" από ανώτατο εισαγγελικό λειτουργό για την έκδοση ακόμη τεσσάρων Τούρκων, από τους συνολικά οκτώ, που ήρθαν στη χώρα μας το περασμένο καλοκαίρι μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στη γείτονα.
Ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Νίκος Παντελής, σε μία αναλυτική εισήγηση προς τους ανώτατους δικαστές του Ποινικού Τμήματος του Αρείου Πάγου , εξήγησε τους λόγους για τους οποίους και οι τέσσερις δεν πρέπει να εκδοθούν στη γείτονα για αδικήματα που σχετίζονται με την απόπειρα του πραξικοπήματος.
Ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός κατά την εκδίκαση της υπόθεσης έκανε λόγο για απόφαση "μονόδρομο" και επικαλέστηκε τις βασικές διατάξεις περί προσταςίας των δικαιωμάτων του ανθρώπου όπως περιγράφονται στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση προσθέτοντας οτι δεν υπάρχουν στοιχεία που να συνηγορούν υπέρ της άποψης ότι αν εκδοθούν θα τύχουν δίκαιης δίκης.
"Από την ακροαματική διαδικασία και τα έγγραφα προκυπτουν σαφείς ενδείξεις μιας αντίθετης προς τα ανθρώπινα δικαιώματα αντιμετώπισης ή δίκαιης δίκης. Δεν παρέχεται η αντικειμενικότητα και η αμεροληψία από τα τουρκικά δικαστήρια. Φαίνεται αυτό από τα μέτρα καταστολής της κυβέρνησης και της παραβίασης των ανθρωπίμων δικαιωμάτων, από το ότι ο πρόεδρος της τουρκικης κυβέρνησης έχει ήδη επαναφέρει το ζήτημα της θανατικής ποινής, που δεν ειναι θεωρητική πιθανότητα. Αν θελησει μια κυβερνηση μπορεί να την επαναφέρει και με αναδρομική ισχύ ακομα και με νόμιμο τρόπο" ανέφερε στην εισήγηση του ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός επισημαίνοντας την ισχυρότατη πίεση που δέχονται Τούρκοι δικαστές αλλά και την περιστολή των θεμελιωδών δικαιωμάτων.
Ο κ. Παντελής αναφέρθηκε σε απόφαση ελληνικού δικαστηρίου, του εφετείου Αθηνών το 1975. Χαρακτηριστικά είπε ότι "Είναι η απόφαση με την οποία οι Έλληνες πραξικοπηματίες καταδικάστηκαν σε θάνατο. Το δικαστήριο για να δικαιολογήσει την απόφαση του έκρινε ότι η στάση στρατιωτικών για την κατάλυση του πολιτεύματος δεν είναι πολιτικό έγκλημα." Μάλιστα , έκανε και ειδική αναφορά στις Ερυθρές Ταξιαρχείες, μέλη των οπίων κατέφυγαν στην Γαλλία και δεν εκδόθηκαν ποτέ στην Ιταλία. "Τα χρόνια της αιματοβαμμένης δρασης των Ερυθρών Ταξιαρχιών σημαδεύτηκαν από την άρνηση των γαλλικών αρχών να εκδόσουν τους δράστες. Η ιταλική δικαιοσυνή παρά τις οποιες δυσκολίες, που αντιμετωπιζε, ηταν μία δικαιοσύνη με ολα τα εχεγγυα μιας δικαιης δίκης. Ιδιες ειναι οι συνθηκες που αντιμετωπιζετε εσείς σήμερα; Εδώ ποιά εχέγγυα παρέχουν οι τουρκικες αρχες;" αναρωτήθηκε.
"Ζητούν άσυλο για να γλυτωσουν τη ζωη τους" τόνισε ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου προσθέτοντας ότι "δεν θα υπάρξει δίκαιη δίκη, οπως φαίνεται από το αίτημα έκδοσης των τουρκικών αρχών οπου τους φορτώνεται ακόμη και αποπειρα δολοφονιας του προέδρου που εγινε με ενα αοπλο ελικόπτερο. Αν υπηρχε εξοπλισμος που ειναι; ".
Οι τέσσερις εκζητούμενοι , από την πλευρά τους, ανέπτυξαν τις απόψεις τους ενώπιον του δικαστηρίου αναφέρομενοι εκτενώς σε παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία.
Οι ίδιοι περιέγραψαν τι συνέβη το βράδυ της απόπειρας πραξικοπήματος, όταν κλήθηκαν λόγω έκτακτων αναγκών, να επιστρέψουν στην υπηρεσία τους για να προχωρήσουν σε διασωσεις τραυματιών. Μάλιστα, όπως εξήγησαν, θεώρησαν ότι είχε πραγματοποιηθεί κάποια τρομοκρατική επίθεση από το ISIS.
"Η πρώτη μας μέριμνα ήταν να σώσουμε τη ζωή μας" υποστήριξε χαρακτηριστικά ένας από τους αξιωματικούς υπογραμμίζοντας πως προτίμησαν να έρθουν στην Ελλάδα "επειδή ειναι μέλος του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και ειναι μια δημοκρατική χώρα. Στη Βουλγαρία δικαιωθήκαμε που δεν πηγαμε γιατί κάποιος τους έχουν ήδη εκδόσει".
Επιπλέον αναφέρθηκαν στις οικογένειες τους οι οποίες όπως είπαν έχουν στοχοποιηθεί από τις αρχές . Ένας μάλιστα μίλησε για την έγκυο σύζυγό του, η οποία απολύθηκε από το δημόσιο σχολείο όπου εργαζόταν ως δασκάλα. "Θέλω να σας πω ότι δεν έχει πλέον εισόδημα για να μεγαλώσει τα δύο παιδιά μας. Μάλιστα, όταν ο πατέρας μου της είπε στο τηλέφωνο να της δώσει κάποια χρήματα, τον κάλεσαν στην αστυνομία και του επεσήμαναν ότι πρόκειται για δωρεά σε τρομοκρατική οργάνωση" τόνισε.
Κατά τη σημερινή διαδικασία κατέθεσαν σειρά επιστημόνων και εξειδικευμένων μαρτύρων οι οποίοι περιέγραψαν τις συνθήκες που επικρατούν αυτή τη στιγμή στην Τουρκία . Μεταξύ αυτών και ο συγγραφέας Απόστολος Δοξιάδης, ο οποίος κλείνοντας είπε χαρακτηριστικά : "έχουμε οκτώ ικέτες ενώπιον της ελληνικής Δικαιοσύνης. Επιτρέψτε μου να προσθέσω ακόμα έναν Έλληνα. Σωστε τους".
Υπενθυμίζεται ότι αρνητικές εισηγήσεις έχουν υποβληθεί και από δύο ακόμα αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου, τον κ. Χαράλαμπο Βουρλιώτη και την κυρία Βασιλική Θεοδώρου που μετείχαν στις δίκες που πραγματοποιήθηκαν τις προηγούμενες ημέρες στον Άρειο Πάγο και αφορούσαν τους άλλους τέσσερις Τούρκους αξιωματικούς.
Οι αποφάσεις του Αρείου Πάγου αναμένεται να εκδοθούν στις 23 Ιανουαρίου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην περίπτωση που ο Άρειος Πάγος ταχθεί κατά της έκδοσης τους η υπόθεση θα κλείσει με την απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου, ενώ αν ο ταχθεί υπέρ του τουρκικού αιτήματος τον τελευταίο λόγο θα έχει ο υπουργός Δικαιοσύνης.