Είχαν ζητήσει άσυλο από τις ελληνικές αρχές αλλά απορρίφθηκαν όλες οι αιτήσεις
Και τις αιτήσεις των υπόλοιπων 6 Τούρκων στρατιωτικών, που συμμετείχαν στο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου και κατέφυγαν στην Ελλάδα ζητώντας άσυλο, απέρριψαν οι ελληνικές αρχές.
Ήδη στις 21 Σεπτεμβρίου είχε απορριφθεί αίτηση ασύλου Τούρκου αξιωματικού και σήμερα απορρίφθηκαν και οι υπόλοιπες. Συνολικά ως τώρα έχουν απορριφθεί οι αιτήσεις επτά εκ των οκτώ αξιωματικών.
Μάλιστα, σύμφωνα με το αιτιολογικό της απόφασης το πραξικόπημα χαρακτηρίζεται "τρομοκρατική πράξη".
Οι ίδιοι, μέσω της δικηγόρου τους, εξέδωσαν ανακοίνωση που σχολιάζουν την απόρριψη του αιτήματός τους για άσυλο λέγοντας ότι φοβούνται για τη ζωή τους αν εκδοθούν στην Τουρκία. "Ήρθαμε στην Ελλάδα για να σωθούμε, όχι για να γίνουμε πιόνια εξωτερικής πολιτικής και διμερών διαφωνιών. Τρομοκράτες δεν μας είπαν ούτε στη χώρα μας" αναφέρει η ανακοίνωση που δημοσιεύει το πρακτορείο Reuters.
Οι ελληνικές αρχές αιτιολόγησαν την απόρριψη της χορήγησης ασύλου λέγοντας πως οι 8 Τούρκοι δεν έφεραν επαρκείς αποδείξεις ότι δεν συμμετείχαν στο πραξικόπημα.
Όπως δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η δικηγόρος των οκτώ, Σταυρούλα Τομαρά, για όλες τις παραπάνω περιπτώσεις θα ακολουθηθούν οι νόμιμες διαδικασίες σε δεύτερο βαθμό. Σχετικά με τις τέσσερις αρνητικές αποφάσεις στα αιτήματα ασύλου η ίδια καταγγέλλει ότι "δεν ελήφθη καν υπόψη από την Υπηρεσία Ασύλου το αίτημα αναδοχής που κατατέθηκε σύμφωνα με τον κανονισμό Δουβλίνο ΙΙΙ, προκειμένου να εξεταστούν οι αιτήσεις από άλλο κράτος μέλος της ΕΕ".
Οι οκτώ Τούρκοι αξιωματικοί του στρατού έφτασαν στην Ελλάδα στις 16 Ιουλίου με ελικόπτερο.
Η Άγκυρα είχε ζητήσει την έκδοση των οκτώ χαρακτηρίζοντάς τους "προδότες".
Για όσο διαρκούσε η εξέταση των αιτημάτων τους, οι οκτώ αξιωματικοί φυλάσσονταν σε ειδικό καθεστώς προστασίας.
Αναμένεται η απόφαση για τον όγδοο εντός των ημερών.
"Ούτε καν στη χώρα μας δε μας είπαν τρομοκράτες"
Κοινή δήλωση με την οποία κάνουν λόγο για αποφάσεις της Υπηρεσίας Ασύλου που «δεν έχουν ληφθεί βάσει των επιταγών του διεθνούς και κοινοτικού δικαίου, αλλά καθοδηγήθηκαν από διμερείς πολιτικές ενέργειες» εξέδωσαν σήμερα οι οκτώ Τούρκοι στρατιωτικοί, οι οποίοι κατέφυγαν στην Ελλάδα μετά το πραξικόπημα.
«Ήρθαμε στην Ελλάδα για να γλυτώσουμε τις ζωές μας και δεν επιθυμούμε να γίνουμε εργαλεία εξωτερικής πολιτικής και διμερών συμφωνιών», σημειώνουν στη δήλωσή τους.
Σύμφωνα με τους Τούρκους στρατιωτικούς, «δεν υπάρχει αίτημα έκδοσής μας στην Ελλάδα από τις 26 Αυγούστου 2016» και προσθέτουν στη συνέχεια: «Δεν έχουμε κατονομαστεί ως "τρομοκράτες" ούτε καν στη χώρα μας, εν τούτοις θεωρούμαστε "τρομοκράτες" από μία ελληνική κρατική υπηρεσία, που μας αποκλείει από τη διεθνή προστασία».
Τέλος, στη δήλωσή τους καταγγέλλουν ότι «δεχτήκαμε πιέσεις από υπαλλήλους της Υπηρεσίας Ασύλου να απολύσουμε τη δικηγόρο μας».
Σχετικά με τις παραπάνω καταγγελίες, η διευθύντρια της Υπηρεσίας Ασύλου Μαρία Σταυροπούλου δήλωσε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων: «Εφόσον οι αιτούντες έχουν στοιχεία για όσα επικαλούνται εναντίον της Υπηρεσίας, τους παρακαλούμε να τα καταθέσουν» και συμπλήρωσε: «Όσο για το περιεχόμενο της απόφασης, έχουν δικαίωμα να ασκήσουν προσφυγή».