Μεγάλο είναι το ποσοστό των εργαζομένων που πληρώνονται με "έναντι" ή και καθόλου σε πολλές επιχειρήσεις. Ορισμένοι εργοδότες αντιμετωπίζουν πράγματι οικονομικά προβλήματα λόγω της κατάστασης αλλά αρκετοί είναι και αυτοί που απλώς εκμεταλλεύονται τις συνθήκες και το φόβο των εργαζομένων μήπως χάσουν τη δουλειά τους.
Ακόμη πάντως και στην εποχή του τρίτου μνημονίου και των περικοπών των δικαιωμάτων που έφεραν τα προηγούμενα δυο, οι εργαζόμενοι έχουν δικαιώματα και καλό είναι να τα γνωρίζουν.
Καταρχάς, οι εργαζόμενοι έχουν δικαίωμα να διεκδικήσουν δεδουλεύμενα τους, επιδόματα, δώρα Χριστουγέννων, υπερωρίες αλλά και ρεπό σε βάθος πέντε ετών. Δηλαδή σήμερα ο κάθε εργαζόμενος μπορεί να διεκδικήσει τους μισθούς που δεν του έχουν καταβληθεί από 1-1-2010 ενώ από την 1-1-2016 θα μπορεί να ζητήσει τους μισθούς από 1-1-2011.
Σαν μέσο αντίδρασης, οι απλήρωτοι εργαζόμενοι δικαιούνται να κάνουν επίσχεση εργασίας. Αυτό μπορεί να γίνει αφότου γίνει κοινοποίηση εξώδικου στον εργοδότη με τους λόγους για τους οποίους ο εργαζόμενος προβαίνει στο βήμα αυτό. Η επίσχεση εργασίας μπορεί να έχει μεγάλη διάρκεια και δεν θεωρείται από μόνη της καταγγελία της σύμβασης εργασίας.
Ένα ακόμη μέσο είναι η καταγγελία στην Επιθεώρηση Εργασίας. Η Επιθεώρηση σχηματίζει φάκελο της καταγγελίας που αποστέλλεται στην Εισαγγελία και από κει αν υπάρχουν ποινικά αδικήματα, όπως είναι η μη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών, η μη καταβολή δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα κτλ. ενεργοποιείται η αυτεπάγγελτη διαδικασία κι ο εργοδότης έχει να αντιμετωπίσει και τις αντίστοιχες κατηγορίες.
Επιπλέον υπάρχει η εναλλακτική της αγωγής στο δικαστήριο. Οι εργατικές διαφορές λόγω της φύσης της υπόθεσης πάντοτε έχουν σύντομες ημερομηνίες δικασίμου καθώς και έκδοσης απόφασης. Η έκδοση της απόφασης και η κύρηξη της εκτελεστής σηματοδοτεί την έναρξη της αναγκαστικής εκτέλεσης σε βάρος της περιουσίας του οφειλέτη-εργοδότη για είκοσι χρόνια.