Την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου "έκδοσης διαταγής πληρωμής για αξιώσεις από διοικητική σύμβαση στο πλαίσιο εμπορικής συναλλαγής" ζητούν οι δικηγόροι καθώς το χαρακτηρίζουν ατελέσφορο και αναποτελεσματικό.
Ο πρόεδρος της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος Β. Αλεξανδρής με κατεπείγον έγγραφο του προς τον υπουργό Δικαιοσύνης Ν. Παρασκευόπουλο ζητεί να προωθηθεί άλλη ταχύτερη δικαστική προστασία των πολιτών με ειδικά τμήματα στα διοικητικά εφετεία. Στο έγγραφο του ο κ. Αλεξανδρής καυτηριάζει το γεγονός ότι " στη ρύθμιση, περιέργως, δεν περιλαμβάνονται αξιώσεις που προκύπτουν από συμβάσεις δημοσίων έργων (μόνον από προμήθειες και παροχή υπηρεσιών" υπονοώντας εμμέσως πλην σαφώς πως πρόθεση της Πολιτείας είναι " η ταλαιπωρία των απλήρωτων παρόχων του Δημοσίου και η δημιουργία νέων προσκομμάτων και καθυστερήσεων στην ικανοποίηση των νομίμων αξιώσεών τους, ιδίως σε περίοδο που αυτοί έχουν ήδη οικονομικά εξουθενωθεί ή και καταστραφεί, λόγω των γνωστών καθυστερήσεων στις πληρωμές του Δημοσίου" .
Όπως αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στην επιστολή:
"Το προωθούμενο Σχέδιο Νόμου δεν προσθέτει τίποτε στην ήδη ακολουθούμενη διαδικασία, την οποία μέχρι σήμερα εφαρμόζουν, με επιτυχία, τα κατά τόπους πολιτικά δικαστήρια (ειρηνοδικεία και πρωτοδικεία), ιδιαίτερα έμπειρα, ως γνωστόν, στην έκδοση διαταγών πληρωμής (σε αντίθεση με τα διοικητικά πρωτοδικεία, στα οποία ο θεσμός είναι παντελώς άγνωστος).
Σημειώνουμε επιπλέον ότι στη ρύθμιση, περιέργως, δεν περιλαμβάνονται αξιώσεις που προκύπτουν από συμβάσεις δημοσίων έργων (μόνον από προμήθειες και παροχή υπηρεσιών".
Και η επιστολή, καταλήγει ως εξής:
Παραμένει, συνεπώς, εύλογο το ερώτημα σε τι άραγε εξυπηρετεί η εισαγωγή τέτοιας, κατ’ αποτέλεσμα ελαττωματικής και αναποτελεσματικής διαδικασίας, εάν βέβαια πραγματική πρόθεση της Πολιτείας δεν είναι η περαιτέρω ταλαιπωρία των απλήρωτων παρόχων του Δημοσίου και η δημιουργία νέων προσκομμάτων και καθυστερήσεων στην ικανοποίηση των νομίμων αξιώσεών τους, ιδίως σε περίοδο που αυτοί έχουν ήδη οικονομικά εξουθενωθεί ή και καταστραφεί, λόγω των γνωστών καθυστερήσεων στις πληρωμές του Δημοσίου.
Σας καλούμε, εν όψει των παραπάνω, να αποσύρετε άμεσα το προωθούμενο Σχέδιο Νόμου και, σε περίπτωση που πρόθεση της Κυβέρνησης είναι να προωθήσει στη Βουλή νόμο που πραγματικά να εισάγει αποτελεσματικότερη και ταχύτερη δικαστική προστασία, να προωθήσετε διάταξη για τη δημιουργία, απλώς, Ειδικών Τμημάτων στα κατά τόπους διοικητικά εφετεία, τα οποία θα εκδικάζουν, σε πρώτο και τελευταίο βαθμό, τις συγκεκριμένες υποθέσεις, εντός συντομότατων προθεσμιών. Επ’ αυτού, σας δηλώνουμε ότι ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών είναι εκ προοιμίου διατεθειμένος να επικουρήσει, και από πλευράς του, κάθε τέτοια ουσιαστική προσπάθεια".
Άμεση απάντηση από το υπουργείο Δικαιοσύνης
Άμεση ήταν η απάντηση του υπουργείου Δικαιοσύνης σχετικά με το αίτημα των δικηγόρων για απόσυρση του νομοσχεδίου "έκδοσης διαταγής πληρωμής για αξιώσεις από διοικητική σύμβαση στο πλαίσιο εμπορικής συναλλαγής" το οποίο χαρακτηρίζουν ατελέσφορο και αναποτελεσματικό.
Το υπουργείο κατηγορεί τους δικηγόρους ότι "για δεύτερη συνεχόμενη φορά σε συζήτηση ν/σ για τη Δικαιοσύνη απουσίασαν από τις συζητήσεις στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής αν και προσκλήθηκαν. Προτίμησαν να εκθέσουν την άποψή τους μέσω του Τύπου" και υπογραμμίζει πως το εν λόγω νομοσχέδιο "αποτελεί ενσωμάτωση Οδηγίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η προθεσμία ενσωμάτωσης έχει λήξει προ πολλού, και είναι σε εξέλιξη η διαδικασία καταγγελίας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με την απειλή προστίμου".
Όπως επισημαίνει σε ανακοίνωση του το υπουργείο Δικαιοσύνης:
"Το ν/σ αποτελεί ενσωμάτωση Οδηγίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η προθεσμία ενσωμάτωσης έχει λήξει προ πολλού, και είναι σε εξέλιξη η διαδικασία καταγγελίας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με την απειλή προστίμου.
Η συζήτηση του ν/σ στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής ήδη ολοκληρώθηκε με ευρεία συναίνεση από τα κόμματα της Βουλής, στη δε ακρόαση φορέων τοποθετήθηκαν επαγγελματικές, Δικαστικές Ενώσεις και άλλοι φορείς. Πολλές εποικοδομητικές απόψεις ελήφθησαν υπόψη στο τελικό κείμενο.
Οι Δικηγόροι για δεύτερη συνεχόμενη φορά σε συζήτηση ν/σ για τη Δικαιοσύνη απουσίασαν από τις συζητήσεις στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής αν και προσκλήθηκαν. Προτίμησαν να εκθέσουν την άποψή τους μέσω του Τύπου. Αν είχαν λάβει μέρος στη δημοκρατική διαδικασία ενώπιον της Βουλής, θα είχαν ακούσει τις απαντήσεις που δόθηκαν στα ερωτήματα που εγείρουν.
Επαναλαμβάνουμε ότι η γνώμη των Δικηγόρων στη νομοπαρασκευαστική διαδικασία, είναι πολύτιμη και ελπίζουμε να μην συνεχίσουν να απέχουν".