Συνταγματική σφραγίδα του Συμβουλίου της Επικρατείας μπήκε στη ρύθμιση που προβλέπει ότι δεν μπορούν να προσληφθούν στο Δημόσιο οι άνδρες εκπαιδευτικοί στην περίπτωση που δεν έχουν εκπληρώσει τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις.
Το Γ' Τμήμα του ΣτΕ έκρινε ότι στην συγκεκριμένη περίπτωση δεν παραβιάζεται η συνταγματική αρχή της ισότητας, απορρίπτοντας έτσι αίτηση εκπαιδευτικού, ο οποίος με προσφυγή του ζητούσε να ακυρωθεί η ανάκληση του διορισμού του, καθώς δεν προσκόμισε βεβαίωση ότι έχει υπηρετήσει στο στρατό.
Οι σύμβουλοι Επικρατείας συντάχθηκαν με την απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών, κρίνοντας ότι η επίμαχη υποχρέωση εκπλήρωσης των στρατιωτικών υποχρεώσεων, μόνο για τους άνδρες και όχι για τις γυναίκες, δεν εισάγει διάκριση υπέρ ορισμένων προσώπων.
Όπως επισημαίνουν, “λειτουργεί κατά τρόπο γενικό και απρόσωπο, βάσει αντικειμενικών κριτηρίων και καταλαμβάνει όλους τους υποψήφιους βάσει της προκηρύξεως του επίδικου διαγωνισμού κατά τρόπο γενικό, απρόσωπο και αντικειμενικό”.
Επιπλέον, κρίθηκε ότι η συνταγματική αρχή της ισότητας “δεν υπαγορεύει την ομοιόμορφη μεταχείριση προσώπων που τελούν υπό διαφορετικές συνθήκες”.
Τέλος, οι δικαστές υπογραμμίζουν ότι “οι διατάξεις του άρθρου 4 του Συντάγματος δεν εμποδίζουν τον νομοθέτη, προκειμένου να ασκήσουν οι άνδρες το δικαίωμα προσβάσεως στις δημόσιες λειτουργίες, να προβλέπει για αυτούς ως κώλυμα διορισμού την μη εκπλήρωση της δημοσίου δικαίου υποχρεώσεως της στρατιωτικής υπηρεσίας τους που νομίμως βαρύνονται με αυτήν, διαφοροποιώντας στο ζήτημα αυτό τις γυναίκες δικαιολογημένα”.