Στο μικροσκόπιο του Αρείου Πάγου έχει μπει το ανώτατο πλαφόν των 6.000 ευρώ στις αποζημιώσεις του Επικουρικού Κεφαλαίου λόγω τροχαίων ατυχημάτων, με τον εισηγητή της υπόθεσης να παίρνει θέση υπέρ της συνταγματικότητας του.
Το θέμα έφτασε στον Άρειο Πάγο μετά την προσφυγή συγγενών 76χρονου που τραυματίστηκε θανάσιμα σε τροχαίο και διεκδίκησαν αποζημίωση 240.000 ευρώ ως χρηματική ικανοποίηση λόγω ψυχικής οδύνης.
Το πρωτόδικο δικαστήριο τους επιδίκασε συνολικά το ποσό των 95.000 ευρώ, αλλά ο αρεοπαγίτης Παναγιώτης Χατζηπαναγιώτης είχε αντίθετη άποψη, την οποία εξέφρασε ενώπιον της συναδέλφων του στο Δ' Τμήμα του Αρείου Πάγου.
Ο αρεοπαγίτης υποστήριξε στην εισήγηση του ότι είναι συνταγματικό και σύμφωνο με την ευρωπαϊκή και ελληνική νομοθεσία το ανώτατο πλαφόν (6.000 ευρώ) στο Επικουρικό Κεφάλαιο που επιβλήθηκε με τον νόμο 4092/2012 για τις περιπτώσεις χρηματικών αποζημιώσεων. Τον τελευταίο λόγο ωστόσο έχουν οι δικαστές του Δ' Τμήματος.
Υπενθυμίζεται ότι το Επικουρικό Κεφάλαιο Ασφάλισης Ευθύνης από Ατυχήματα Αυτοκινήτων, ή αλλιώς “Επικουρικό Κεφάλαιο”, είναι υπό τον έλεγχο και την εποπτεία του υπουργείου Ανάπτυξης και αποζημιώνει τα τροχαία ατυχήματα σε περίπτωση κατά την οποία η ασφαλιστική εταιρεία κηρυχθεί σε κατάσταση πτώχευσης, ανακληθεί η άδεια λειτουργίας της, ή το αυτοκίνητο είναι ανασφάλιστο ή είναι αγνώστων στοιχείων.
Το Επικουρικό Κεφάλαιο, λόγω της οικονομικής, κρίσης παρουσίασε έλλειμμα 700 εκατομμυρίων ευρώ και τέθηκε ζήτημα βιωσιμότητας του. Για το λόγο αυτό το 2012 ορίστηκε, με νόμο, πλαφόν στις αποζημιώσεις.