Βασικά σημεία που πρέπει να προσέξετε σε μία σύμβαση διαφήμισης
Θέλετε να διαφημιστείτε από μία εταιρία και βέβαια πρέπει να υπογράψετε τη σχετική σύμβαση. Τί θα κάνετε λοιπόν; Αν έχετε προσλάβει Δικηγόρο για τον έλεγχο αυτής της σύμβασης, νοιώθετε ασφαλείς. Αν όμως δεν έχετε Δικηγόρο, μήπως πρέπει να έχετε υπόψη σας ένα-δύο βασικά σημεία που πρέπει να προσέξετε σε τέτοιου τύπου σύμβαση;
Οι παρατηρήσεις και επισημάνσεις μας είναι γενικού τύπου και σε καμία περίπτωση δεν επέχουν θέση νομικής συμβουλής.
Κατ' αρχήν, πρέπει με όσο το δυνατόν πιο σαφή τρόπο, να υπάρχει περιγραφή των δραστηριοτήτων της διαφημιστικής εταιρίας, δηλαδή ποιά είναι τα μέσα διαφήμισης πού διαθέτει και πώς σας παρέχει διαφημιστικές υπηρεσίες. Δηλαδή μέσω τηλεόρασης, ραδιοφώνου, Ιnternet, υπαίθριας διαφήμισης; Ας ονομάσουμε λοιπόν τη διαφημιστική εταιρία, προμηθευτή και ας ορίσουμε εσάς ως τον πελάτη του προμηθευτή.
Ο προμηθευτής εκδίδει τιμολόγια για την παροχή των διαφημιστικών υπηρεσιών του προς τον πελάτη. Ο πελάτης λοιπόν δεσμεύεται και εγγυάται ότι θα εξοφλήσει τα ποσά των τιμολογίων που περιγράφονται στη σύμβαση , σε χ αριθμό δόσεων (αυτό εξαρτάται από το τί επιθυμούν και συμφωνούν τα μέρη), ότι θα προβεί στις κατωτέρω αναφερόμενες πληρωμές για παράδειγμα δια κατάθεσης μετρητών στον τραπεζικό λογαριασμό του προμηθευτή σε συγκεκριμένες ημερομηνίες που ορίζονται στη σύμβαση που υπογράφει ο πελάτης και ο προμηθευτής. Ο τρόπος πληρωμής εναπόκειται στην διακριτική ευχέρεια και συμφωνία των μερών.
Τι ισχύει όμως για τις εγγυήσεις που μπορεί να παρέχει ο πελάτης στον προμηθευτή της Διαφήμισης;
Αυτές οι εγγυήσεις μπορούν για παράδειγμα να δοθούν με επιταγές που θα δώσει ο πελάτης στον προμηθευτή, δηλαδή δίγραμμες επιταγές σε διαταγή του προμηθευτή.
Ας δούμε όμως τι είναι η διαγράμμιση επιταγής. Υπάρχουν 2 είδη διαγραμμίσεων επιταγής:
1) Η γενική διαγράμμιση επιταγής κατά την οποία, μεταξύ των δύο παράλληλων γραμμών δεν υπάρχει καμία υποσημείωση. Σε αυτήν την περίπτωση, ο κάτοχος μιας τέτοιας επιταγής δεν μπορεί να δώσει σε τρίτο την επιταγή, αλλά μόνον να περιμένει την λήξη της για να την εισπράξει.
2) Η ειδική διαγράμμιση επιταγής, κατά την οποία, μεταξύ των δύο παράλληλων γραμμών αναγράφεται η επωνυμία μιας συγκεκριμένης Τράπεζας. Πρόκειται για την ίδια περίπτωση με την προηγούμενη, μόνο που σε αυτή την περίπτωση, ο κομιστής της επιταγής δεν μπορεί να απευθυνθεί σε οποιαδήποτε Τράπεζα, αλλά μόνον σε αυτή που αναγράφεται μεταξύ των δύο παράλληλων γραμμών. Σκοπός της δίγραμμης επιταγής είναι ο περιορισμός των προσώπων που μπορούν να εισπράξουν την επιταγή ώστε να υπάρχει ευχέρεια ελέγχου της οικονομικής συναλλαγής.
Όσον αφορά τώρα το είδος της σύμβασης, στην οποία αναφερόμαστε και σε περίπτωση που οποιαδήποτε δόση/πληρωμή των εκδοθέντων τιμολογίων, δεν πραγματοποιηθεί κατά την συμφωνηθείσα ημερομηνία, ο προμηθευτής έχει δικαίωμα, χωρίς άλλη προϋπόθεση, να εμφανίσει στην τράπεζα την αντίστοιχη επιταγή προς είσπραξη και μπορεί να προβλεφθεί στη σύμβαση ότι παραιτείται ο πελάτης από τη στιγμή υπογραφής της (σχετικής σύμβασης διαφήμισης), του δικαιώματός του, να προβάλει οποιαδήποτε άρνηση ή/και να εγείρει έναντι του προμηθευτή οποιαδήποτε είδους και μορφής αξίωση.
Τέλος σε τέτοιου είδους, συμβάσεις, καλό θα ήταν να υπάρχει και η πρόβλεψη ότι στην περίπτωση που έστω και μία επιταγή άμα τη εμφανίσει της προς είσπραξη στην Τράπεζα, δεν πληρωθεί για οποιοδήποτε λόγο και αιτία, τότε θα καθίστανται ληξιπρόθεσμες και απαιτητές και οι υπόλοιπες δόσεις και ο προμηθευτής της Διαφήμισης θα δικαιούται να επιδιώξει την πληρωμή του συνόλου του υπολειπομένων δόσεων με όλα τα νόμιμα μέσα.
Φυσικά, θα πρέπει στο τέλος κάθε σύμβασης, να υπάρχει η πρόβλεψη για το εφαρμοστέο δίκαιο, τα αρμόδια δικαστήρια σε περίπτωση που προκύψει κάποια διαφωνία από τη σύμβαση και πρόβλεψη ότι η σύμβαση, αναγνώσθηκε και κατανοήθηκε πλήρως σε ολόκληρο το περιεχόμενο της, από τα συμβαλλόμενα μέρη, δηλαδή από τον πελάτη και τον προμηθευτή της διαφήμισης, διαφορετικά μπορεί να προκύψουν αμφιβολίες και διαφωνίες για το κατά πόσο κατανόησαν και συναίνεσαν ρητά στο περιεχόμενο της σύμβασης που υπέγραψαν.
Φυσικά, τα όσα ανωτέρω αναφέραμε είναι μερικές γενικές επισημάνσεις και μερικά βασικά σημεία που αναφέρουμε ότι πρέπει να προσέξουν τα μέρη που υπογράφουν μία τέτοια σύμβαση. Για εξειδικευμένη νομική συμβουλή και χειρισμό συγκεκριμένης σύμβασης και συμφωνίας, πρέπει οπωσδήποτε να απευθύνεστε σε εξειδικευμένο Δικηγόρο.
Χρύσα Τσιώτση
Δικηγόρος
[email protected]