Την άγονη γραμμή συνιστούσαν πάντοτε τα νησιά εκείνα, των οποίων η δρομολογιακή γραμμή επιβατηγών πλοίων δεν παρουσίαζε κανένα εμπορικό ενδιαφέρον. Αποτέλεσμα ήταν να μην υπάρχουν δρομολόγια ή, τουλάχιστον, συχνά δρομολόγια για την εξυπηρέτηση των επιβατών, αλλά και των κατοίκων.
Κι αν κάποτε μιλούσαμε για άγονη γραμμή της ακτοπλοΐας, σήμερα, με τον ίδιο τρόπο θα μπορούσε να περιγράψει τα όχι απλά αραιά, αλλά και σε κάποιες περιπτώσεις ανύπαρκτα... δρομολόγια, στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης.
Το news.gr ξεκίνησε ένα οδοπορικό στα ελληνικά ακριτικά νησιά, με πρώτο σταθμό τη Γαύδο, όπου η απουσία αγροτικού γιατρού έγινε η αιτία να χάσει ένας άνθρωπος τη ζωή του, λίγες μόλις ημέρες μετά το Δεκαπενταύγουστο.
Επόμενος σταθμός η Αμοργός. Το νησί δεν έχει κανέναν αγροτικό ιατρό, ενώ ο ένας και μοναδικός γενικός γιατρός, που βρίσκεται στο νησί, είναι υποχρεωμένος να καλύπτει τις ανάγκες σε τέσσερα διαφορετικά αγροτικά ιατρεία, τα οποία υπάρχουν εκεί, ξεκινώντας από το πρωί για να τελειώσει αργά το βράδυ.
Όπως λέει ο δήμαρχος του νησιού, Νικήτας Ρούσσος, ο γιατρός είναι αναγκασμένος να μοιράζεται σε τέσσερις διαφορετικές περιοχές. Στην Αιγιάλη, μία ολόκληρη περιοχή με 4 χωριά, στο κέντρο υγείας, που προβλέπεται θέση ενός αγροτικού, στο λιμάνι της Αμοργού (Κατάπολα), που δεν υπάρχει γιατρός, και στην κάτω μεριά με ένα αγροτικό ιατρείο, το οποίο επίσης είναι χωρίς γιατρό.
Ο μοναδικός γιατρός του νησιού είναι διευθυντής του εαυτού του !
“Αυτή τη στιγμή, στο νησί υπηρετεί ένας γιατρός, που εδρεύει στο κέντρο υγείας, ενώ ταυτόχρονα διευθύνει το κέντρο υγείας, δηλαδή τον εαυτό του. Ο άνθρωπος αυτός πέρασε φριχτές νύχτες το καλοκαίρι, καθώς δεκαπλασιάστηκε ο πληθυσμός. Ειδικά το καλοκαίρι ήταν ο μοναδικός θεράπων ιατρός όλου του νησιού. Παρά τις επανειλημμένες μας εκκλήσεις στον υπουργό, τα αιτήματά μας δεν ικανοποιήθηκαν”, σημειώνει ο κύριος Ρούσσος.
“Σας θυμίζω ότι το νησί έχει ένα οδικό δίκτυο 100 χιλιόμετρων, το οποίο πρέπει να καλυφθεί από ένα άτομο. Ο μόνιμος πληθυσμός το χειμώνα είναι 1.300 άτομα, ενώ τον Αύγουστο φτάσαμε τους 10.000”.
Όπως λέει, μάλιστα, η μη ύπαρξη γιατρού αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα στην εξέλιξη του τόπου, καθώς, όπως υποστηρίζει, πολλοί άνθρωποι δεν επισκέφθηκαν το νησί, επειδή δεν υπήρχε εξασφαλισμένη ιατρική περίθαλψη.
Ο αντιδήμαρχος εκτελεί καθήκοντα οδηγού ασθενοφόρου
Το πιο αξιοπερίεργο στην όλη υπόθεση είναι το γεγονός ότι, αν προκύψει έκτακτο περιστατικό, υπάρχει ένα ασθενοφόρο, το οποίο οδηγεί εθελοντικά ο αντιδήμαρχος του νησιού. “Βέβαια, οι βάρδιες στο τιμόνι του ασθενοφόρου πηγαίνουν εναλλάξ με έναν ακόμη εθελοντή, εργαζόμενο στο ταχυδρομείο”, σημειώνει ο κύριος Ρούσσος.
“Αρκεί να σας πω ότι ο υπάρχων γιατρός ήρθε με μεγάλη προσπάθεια. Παρά το γεγονός ότι επιθυμούσε ο ίδιος να έρθει στην Αμοργό, η πολιτεία χρειάστηκε ενάμισι χρόνο για να τον μεταθέσει ! Αν προκύψει κάτι σοβαρό, ο ασθενής μεταφέρεται είτε με ελικόπτερο, είτε με σκάφος στη Νάξο".
“Χθες, μίλησα με τον υποδιοικητή του νοσοκομείου της Νάξου και μου είπε ότι έχουν προκηρυχθεί οι θέσεις των αγροτικών για όλη την Ελλάδα. Μου υποσχέθηκε ότι θα μου στέλνουν κατά διαστήματα έναν ή δύο αγροτικούς για να βοηθούν περισσότερο την κατάσταση”, συμπληρώνει ο δήμαρχος Αμοργού.
Καστελόριζο: 7 μήνες χωρίς φαρμακείο
Το Καστελόριζο είναι το ακριτικό νησί, που βρίσκεται μία ανάσα – 1,5 μίλι – από τα παράλια της Τουρκίας και αρκετά πιο μακριά από τη Ρόδο (72 μίλια).
Μπορεί το νησί να απέκτησε γιατρό γενικής ιατρικής 20 ημέρες πριν, αλλά το μοναδικό φαρμακείο, που υπήρχε, έβαλε λουκέτο πριν από 7 μήνες, χωρίς να έχει δοθεί λύση μέχρι στιγμής.
“Ακόμα και για παυσίπονο πρέπει να δοθεί παραγγελία”
Όπως λέει ο αναπληρωτής δήμαρχος Μεγίστης, Γιώργος Αχλαδιώτης, αυτή τη στιγμή χρέη φαρμακοποιού εκτελούν ο γιατρός με έναν οπλίτη. “Αν θέλει κάποιος σιρόπι ή έμπλαστρο, πρέπει να το παραγγείλει από τη Ρόδο για να έρθει σε δύο περίπου ημέρες. Ακόμα και ένα απλό παυσίπονο να χρειαστεί, δεν υπάρχει ετοιμοπαράδοτο και θα πρέπει να το παραγγείλει”, εξηγεί ο κύριος Αχλαδιώτης.
“Όταν υπήρχε ο φαρμακοποιός, αγόραζε κανείς ό,τι ήθελε. Πλέον, υπάρχει διαθέσιμο μόνο ό,τι στοκ έχει το φαρμακείο από το νοσοκομείο της Ρόδου. Αυτή τη στιγμή, αναμένεται μία διυπουργική απόφαση υγείας και εθνικής άμυνας για να μπορέσει να λειτουργήσει ένα φαρμακείο με οπλίτη φαρμακοποιό”, όπως μας πληροφορεί ο αναπληρωτής δήμαρχος του νησιού.
Περιγράφοντας τη διαδικασία διακίνησης των φαρμάκων, εξηγεί ότι ο οπλίτης παραλαμβάνει τα φάρμακα και στη συνέχεια τα διανέμει στους κατοίκους. “Έρχεται στο ιατρείο, παραλαμβάνει τα σκευάσματα, που έχει παραγγείλει ο κάθε ιδιώτης μέσω του γιατρού, και τα διανέμει στους πολίτες”.
Το νησάκι της Θηρασιάς, το οποίο ανήκει διοικητικά στη Σαντορίνη είναι μία ακόμα περίπτωση, η οποία δεν υπολείπεται σε προβλήματα. Και εκεί ο αγροτικός γιατρός είναι είδος εξαφανισμένο και προς αναζήτηση.
Η Μαρία Πιτσικάλη, κοινοτάρχης Θηρασιάς, καταγγέλλει ότι περίπου από τα μέσα Αυγούστου έφυγε η αγροτική ιατρός, χωρίς να έχει αντικατασταθεί ακόμα. “Περιμένουμε από Νοέμβριο και μετά να έρθει κάποιος γιατρός, βασιζόμενοι σε υποσχέσεις και δεσμεύσεις. Το κύριο πρόβλημά μας είναι ότι δεν είμαστε ενωμένοι με τη Σαντορίνη. Πηγαινοερχόμαστε με λάντζα, η οποία εκτελεί τρία δρομολόγια την ημέρα. Έχουμε πολύ κόσμο άρρωστο, με σοβαρά προβλήματα ασθενείας”, αναφέρει με απόγνωση η κοινοτάρχης του νησιού.
Όπως λέει, στη Θηρασιά υπάρχει μόνο μία νοσοκόμα – για όλες τις δουλειές -, η οποία προσπαθεί για τις πρώτες βοήθειες και ό,τι άλλο περνάει από το χέρι της.
“Μας έδιναν τηλεφωνικά οδηγίες από το κέντρο υγείας”
“Είχαμε τώρα τελευταία αρκετά περιστατικά. Ένα πολύ σοβαρό περιστατικό τη γλύτωσε με οδηγίες τηλεφωνικά από το κέντρο Υγείας Σαντορίνης. Ο άνθρωπος αυτός αντιμετώπιζε καρδιολογικό πρόβλημα, ενώ η μεταφορά στη Σαντορίνη χρειάζεται τουλάχιστον μία με μιάμιση ώρα.
“Επικοινωνήσαμε με το νοσοκομείο της Σύρου και το δήμο Σαντορίνης. Από το νοσοκομείο μας είπαν ότι θα υπάρχει γιατρός μέχρι το Νοέμβριο. Έχουμε στείλει έγγραφα και στο υπουργείο Υγείας, αλλά μέχρι στιγμής ουδέν νεώτερον”, καταλήγει η κυρία Πιτσικάλη.
Αυτή τη στιγμή, πάντως, τουλάχιστον για την περίπτωση της Γαύδου, έχει προκηρυχθεί διαγωνισμός, όπως τουλάχιστον είπε στο news.gr, ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης.
Βέβαια, στη διαδικασία πρόσληψης μέσω διαγωνισμού, υπάρχει και ο ανάλογος αντίλογος. Αναφερόμενοι στο ζήτημα της έλλειψης γιατρού στη Γαύδο, που ανέδειξε με ρεπορτάζ του το news.gr, τόσο ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου, Γιώργος Πατούλης, όσο και ο εργατολόγος, Δημήτρης Περπατάρης, αντικρούουν τον ισχυρισμό του υπουργού Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, ότι η Γαύδος θα έχει σίγουρα γιατρό εντός δύο εβδομάδων.
“Εάν δεν αλλάξουν οι τρόποι με τους οποίους γίνονται οι διαδικασίες ορισμού αγροτικού γιατρού, το ίδιο πρόβλημα θα αντιμετωπίσουν και πολλά ακόμα νησιά στην Ελλάδα. Η Θηρασιά, η Αμοργός και άλλα νησιά είναι μόνο μερικά από αυτά”, επισημαίνει ο κύριος Πατούλης.
“Δεν μπορεί να απαιτεί κανείς κάτι τέτοιο, χωρίς κριτήρια και κίνητρα, με μισθό 850 ευρώ, ενώ χρειάζονται 1.000 και 1.200 ευρώ για τη διαμονή και τη σίτιση”, συνεχίζει ο πρόεδρος του ιατρικού συλλόγου.
“Οι νέοι γιατροί έχουν ξενιτευτεί σε άλλες χώρες. Πάνω από 7.000 στη Γερμανία, 3.500 στην Αγγλία, στη Γαλλία, στη Σουηδία. Δεν υπάρχουν προοπτικές στην Ελλάδα. Πρέπει να πάει κανείς αγροτικό και κατόπιν να περιμένει πολλά χρόνια για να μπει στην ειδικότητα. Είναι απαραίτητο να πηγαίνουν γενικοί γιατροί ή παθολόγοι για τρία χρόνια. Άτομα εξειδικευμένα, τα οποία στη συνέχεια θα λαμβάνουν θέσεις σε αστικού τύπου κέντρα υγείας και θα λαμβάνουν πόστα ευθύνης”.
Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει ο κύριος Πατούλης, ο νόμος δεν υποχρεώνει το γιατρό να αναλάβει αν περάσει τον διαγωνισμό, παρά μόνο σε περίπτωση απόσπασης όπου εκ' του νόμου πρέπει να βρεθεί στη θέση του. “Βέβαια, ο χρόνος παραμονής ενός γιατρού κατά την απόσπαση είναι ελάχιστος. Από 3 έως 6 μήνες, χωρίς να δίνεται μόνιμη λύση στο πρόβλημα”, εξηγεί.
Από την πλευρά του, ο εργατολόγος, Δημήτρης Περπατάρης, επιβεβαιώνει τα λεγόμενα του κυρίου Πατούλη, λέγοντας ότι σε περίπτωση διαγωνισμού, ο γιατρός έχει το δικαίωμα να μην προσέλθει στη θέση και να αρνηθεί, επικαλούμενος κώλυμα. “Σε αυτή την περίπτωση χάνεται η θέση και μεταβιβάζεται στον επόμενο, ενώ μπορεί και να μην καλυφθεί και ποτέ”.