Αναφερόμενοι στο ζήτημα της έλλειψης γιατρού στη Γαύδο, που ανέδειξε με ρεπορτάζ του το news.gr, τόσο ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου, Γιώργος Πατούλης, όσο και ο εργατολόγος, Δημήτρης Περπατάρης, αντικρούουν τον ισχυρισμό του υπουργού Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, ότι το νησί θα έχει σίγουρα γιατρό εντός δύο εβδομάδων.
“Εάν δεν αλλάξουν οι τρόποι με τους οποίους γίνονται οι διαδικασίες ορισμού αγροτικού γιατρού, το ίδιο πρόβλημα θα αντιμετωπίσουν και πολλά ακόμα νησιά στην Ελλάδα. Η Θηρασιά, η Αμοργός και άλλα νησιά είναι μόνο μερικά από αυτά”, επισημαίνει ο κύριος Πατούλης.
“Δεν μπορεί να απαιτεί κανείς κάτι τέτοιο, χωρίς κριτήρια και κίνητρα με μισθό 850 ευρώ, ενώ χρειάζονται 1.000 και 1.200 ευρώ για τη διαμονή και τη σίτιση”, συνεχίζει ο πρόεδρος του ιατρικού συλλόγου.
“Οι νέοι γιατροί έχουν ξενιτευτεί σε άλλες χώρες. Πάνω από 7.000 στη Γερμανία, 3.500 στην Αγγλία, τη Γαλλία, τη Σουηδία. Δεν υπάρχουν προοπτικές στην Ελλάδα. Πρέπει να πάει κανείς αγροτικό και κατόπιν να περιμένει πολλά χρόνια για να μπει στην ειδικότητα. Είναι απαραίτητο να πηγαίνουν γενικοί γιατροί ή παθολόγοι για τρία χρόνια. Άτομα εξειδικευμένα, τα οποία στη συνέχεια θα λαμβάνουν θέσεις σε αστικού τύπου κέντρα υγείας και θα λαμβάνουν πόστα ευθύνης”.
Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει ο κύριος Πατούλης, ο νόμος δεν υποχρεώνει το γιατρό να αναλάβει αν περάσει τον διαγωνισμό, παρά μόνο σε περίπτωση απόσπασης όπου εκ' του νόμου πρέπει να βρεθεί στη θέση του. “Βέβαια, ο χρόνος παραμονής ενός γιατρού κατά την απόσπαση είναι ελάχιστος. Από 3 έως 6 μήνες, χωρίς να δίνεται μόνιμη λύση στο πρόβλημα”, εξηγεί.
Από την πλευρά του, ο εργατολόγος, Δημήτρης Περπατάρης, επιβεβαιώνει τα λεγόμενα του κυρίου Πατούλη, λέγοντας ότι σε περίπτωση διαγωνισμού, ο γιατρός έχει το δικαίωμα να μην προσέλθει στη θέση και να αρνηθεί, επικαλούμενος κώλυμα. “Σε αυτή την περίπτωση χάνεται η θέση και μεταβιβάζεται στον επόμενο, ενώ μπορεί και να μην καλυφθεί και ποτέ”.