Στο επίκεντρο της επικαιρότητας η Χρυσή Αυγή. Το έλλειμμα. Απεργίες, κινητοποιήσεις, επεισόδια. Πολιτική αντιπαράθεση, πολλές φορές άνευ ουσίας, μεταξύ στελεχών πολιτικών σχηματισμών.
Κι όμως. Μήπως κάποιες φορές θα πρέπει να γυρίσουμε το κεφάλι μας προς την άλλη κατεύθυνση, κοιτάζοντας τι γίνεται πέρα από το μικρόκοσμό μας ; Ξεφεύγοντας για λίγο από το σκοτεινό κελί της υπερπροβεβλημένης είδησης, που έρχεται να μας απομακρύνει από αυτό που λέμε "πραγματικό νόημα της ζωής".
Δικαίως, παραδεχόμαστε, και έτσι είναι, ότι η υγεία αποτελεί το πολυτιμότερο αγαθό. Αυτό, που είναι βέβαιο δε, είναι ότι οι κάτοικοι του δήμου Γαύδου Χανίων αντιλαμβάνονται την παραδοχή αυτή στην πραγματική της διάσταση.
Κι αυτό γιατί από τις 15 Αυγούστου, οπότε και έληξε η διάρκεια της απόσπασης του τοπικού γιατρού από το νοσοκομείο των Χανίων στο ακριτικό νησί, η λέξη γιατρός δεν παύει να είναι παρά ένα θέμα συζήτησης μεταξύ των κατοίκων, χωρίς φυσική υπόσταση.
Το αποτέλεσμα;
Όπως κατήγγειλε στο news.gr, ο δήμαρχος Γαύδου, Στρατής Λαμπάκης, δύο μέρες μετά την αποχώρηση του γιατρού, στις 17 Αυγούστου, ένας άνθρωπος που έπασχε από καρδιοπάθεια δεν πρόλαβε ποτέ να φθάσει με το ταχύπλοο στα Χανιά για να νοσηλευθεί. Η καρδιά του τον πρόδωσε στα μέσα της διαδρομής.
“Αν προκύψει κάτι καλούμε ταχύπλοο και ο ασθενής μεταφέρεται στα Χανιά. Οι καιρικές συνθήκες είναι πρόβλημα, καθώς μπορεί να αποτρέψουν τη διακομιδή κάποιου συμπολίτη μας”.
“Εκτός από τον άνθρωπο που έχασε τη ζωή του, ένα ακόμα παιδάκι χρειαζόταν ράμματα. Καταφέραμε να του προσφέρουμε όπως όπως τις πρώτες βοήθειες και την άλλη μέρα το πρωί πήγε στα Χανιά για τα περαιτέρω”, σημειώνει ο δήμαρχος Γαύδου.
Παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις των τοπικών αρχών, τόσο με έγγραφα προς το υπουργείο Υγείας και την αρμόδια υγειονομική περιφέρεια, όπως χαρακτηριστικά λέει ο κύριος Λαμπάκης, “Ημερομηνία άφιξης νέου γιατρού δεν μας έχουν ορίσει ακόμα”. Όπως λέει μάλιστα, ακόμα και ο συγκεκριμένος γιατρός που υπήρχε στο νησί, είχε προσέλθει εθελοντικά για την καλοκαιρινή περίοδο, ενώ αυτή τη στιγμή κανένας δεν αποδέχεται την απόσπαση στη Γαύδο, δεδομένων των οικονομικών δυσκολιών και των πενιχρών αποδοχών που προσφέρονται.
Αξίζει να πούμε ότι για τη Γαύδο, ο υγειονομικός προγραμματισμός περιλαμβάνει την ύπαρξη δύο γιατρών. Κι αν για κάποιους οι δύο είναι πολυτέλεια στους χαλεπούς καιρούς, που διανύουμε, ακόμα και ο ένας θα μπορούσε ίσως να προλάβει τα χειρότερα.
Το news.gr, επικοινώνησε με τον υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη. Όπως υποστηρίζει ο κύριος Γεωργιάδης, απαντώντας στο δήμαρχο της περιοχής Στρατή Λαμπάκη, ο οποίος αναφέρει ότι δεν υπάρχει καμία απάντηση από την πλευρά του υπουργείου, “ενημερώθηκα με μεγάλη καθυστέρηση για το γεγονός”. “Ήδη έχει προκηρυχθεί διαγωνισμός για την κάλυψη της θέσης με διορισμό επικουρικού γιατρού”.
Όπως μάλιστα δεσμεύτηκε ο υπουργός Υγείας, εντός δύο εβδομάδων θα έχει καλυφθεί η θέση και το πρόβλημα θα έχει βρει τη λύση του.
Αναφερόμενοι στο ζήτημα της έλλειψης γιατρού στη Γαύδο, που ανέδειξε με ρεπορτάζ του το news.gr, τόσο ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου, Γιώργος Πατούλης, όσο και ο εργατολόγος, Δημήτρης Περπατάρης, αντικρούουν τον ισχυρισμό του υπουργού Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, ότι το νησί θα έχει σίγουρα γιατρό εντός δύο εβδομάδων.
“Εάν δεν αλλάξουν οι τρόποι με τους οποίους γίνονται οι διαδικασίες ορισμού αγροτικού γιατρού, το ίδιο πρόβλημα θα αντιμετωπίσουν και πολλά ακόμα νησιά στην Ελλάδα. Η Θηρασιά, η Αμοργός και άλλα νησιά είναι μόνο μερικά από αυτά”, επισημαίνει ο κύριος Πατούλης.
“Δεν μπορεί να απαιτεί κανείς κάτι τέτοιο, χωρίς κριτήρια και κίνητρα με μισθό 850 ευρώ, ενώ χρειάζονται 1.000 και 1.200 ευρώ για τη διαμονή και τη σίτιση”, συνεχίζει ο πρόεδρος του ιατρικού συλλόγου.
“Οι νέοι γιατροί έχουν ξενιτευτεί σε άλλες χώρες. Πάνω από 7.000 στη Γερμανία, 3.500 στην Αγγλία, τη Γαλλία, τη Σουηδία. Δεν υπάρχουν προοπτικές στην Ελλάδα. Πρέπει να πάει κανείς αγροτικό και κατόπιν να περιμένει πολλά χρόνια για να μπει στην ειδικότητα. Είναι απαραίτητο να πηγαίνουν γενικοί γιατροί ή παθολόγοι για τρία χρόνια. Άτομα εξειδικευμένα, τα οποία στη συνέχεια θα λαμβάνουν θέσεις σε αστικού τύπου κέντρα υγείας και θα λαμβάνουν πόστα ευθύνης”.
Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει ο κύριος Πατούλης, ο νόμος δεν υποχρεώνει το γιατρό να αναλάβει αν περάσει τον διαγωνισμό, παρά μόνο σε περίπτωση απόσπασης όπου εκ' του νόμου πρέπει να βρεθεί στη θέση του. “Βέβαια, ο χρόνος παραμονής ενός γιατρού κατά την απόσπαση είναι ελάχιστος. Από 3 έως 6 μήνες, χωρίς να δίνεται μόνιμη λύση στο πρόβλημα”, εξηγεί.
Από την πλευρά του, ο εργατολόγος, Δημήτρης Περπατάρης, επιβεβαιώνει τα λεγόμενα του κυρίου Πατούλη, λέγοντας ότι σε περίπτωση διαγωνισμού, ο γιατρός έχει το δικαίωμα να μην προσέλθει στη θέση και να αρνηθεί, επικαλούμενος κώλυμα. “Σε αυτή την περίπτωση χάνεται η θέση και μεταβιβάζεται στον επόμενο, ενώ μπορεί και να μην καλυφθεί και ποτέ”.