Κόβουν δέντρα από ξένα χωράφια και τα χρησιμοποιούν ως καυσόξυλα

Διαστάσεις... επιδημίας παίρνει στην Κρήτη το παράνομο κόψιμο δέντρων για να χρησιμοποιηθούν για καυσόξυλα από αγροτεμάχια ξένης ιδιοκτησίας!

Μεγάλη αναστάτωση επικρατεί στην ευρύτερη περιοχή της Ιεράπετρας σχετικά με το θέμα. Ομάδες κατοίκων κατήγγειλαν το εκρητικό φαινόμενο στον Εισαγγελέα Λασιθίου και στη Διεύθυνση Δασών του νομού.

Η άνοδος της τιμής του πετρελαίου μέσα στην περίοδο της οικονομικής κρίσης έχει οδηγήσει πολλά νοικοκυριά να χρησιμοποιούν για την θέρμανση του σπιτιού τους τζάκια και σόμπες. Η στροφή στην κατανάλωση ξύλων έχει ανεβάσει την τιμή των καυσόξυλων πάνω από 12%.

Οι επιτήδειοι επιλέγουν να κόψουν κρυφά δέντρα τις βραδινές ώρες από χωράφια ανάπηρων, τυφλών, υπερήλικων και ιδιοκτητών που απουσιάζουν ή δεν τα καλλιεργούν. Οι δράστες φροντίζουν να κόβουν τα δέντρα στο ύψος του εδάφους για να εξαφανίζουν τα σημάδια της παράνομης πράξης τους.

Τα περισσότερα φαινόμενα έχουν παρατηρηθεί στο Καβούσι, Κάτω Χωριό, Πάνω Χωριό, Επισκοπή και Μοναστηράκι του Δήμου Ιεράπετρας.

Ελιές και χαρουπιές που ανήκουν ανάπηρους, υπερήλικες και απόντες ιδιοκτήτες έχουν υλοτομηθεί κατά μήκος του δρόμου  από το Καβούσι έως την κοιλάδα της Αύγου.

Το τελευταίο διάστημα έχουν αυξηθεί οι καταγγελίες στις Διευθύνσεις Δασών των Περιφερειακών Ενοτήτων της Κρήτης, αλλά και δημοσιεύματα στον τοπικό, έντυπο και ηλεκτρονικό, τύπο που αφορούν τις παράνομες υλοτομίες δασικών ειδών.

Μέτρα προφύλαξης και δασικές περιπολίες

Οι Δασικές Υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης πραγματοποιούν περιπολίες εντός των δασικών οικοσυστημάτων και εκτός του ωραρίου λειτουργίας τους ώστε επιλαμβάνονται προληπτικά και κατασταλτικά για τον έλεγχο καταγγελιών, τη δίωξη των δασικών και αγρονομικών παραβάσεων, τις δασικές πυρκαγιές, τον έλεγχο λαθροϋλοτομίας και λαθροθηρίας και καταπατήσεων.

Οι περιπολίες διενεργούνται τόσο στα δάση, όσο και στους χώρους συγκέντρωσης και εμπορίας καυσόξυλων. Καθημερινοί σχεδόν έλεγχοι διενεργούνται και στα λιμάνια-πύλες εξόδου, για την παράνομη διακίνηση δασικών προϊόντων, σε συνεργασία με τις αρμόδιες λιμενικές αρχές.