Δεν είναι η πρώτη φορά που σημειώνεται αναταραχή στη μονή των 'ανταρτών' του Αγίου Όρους.
Έτσι για μία ακόμα φορά πραγματοποιήθηκε επέμβαση της αστυνομίας τη Δευτέρα στο κονάκι της μονής Εσφιγμένου στις Καρυές του Αγίου Ορους, καθώς μοναχοί που έχουν κερδίσει ασφαλιστικά μέτρα ζητούν να μπουν στη Μονή. Επί τόπου βρίσκονται ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις και δικαστικός επιμελητής αλλά και πλήθος κόσμου.
Όπως αναφέρει το skai.gr κατά τα επεισόδια που σημειώθηκαν, τραυματίστηκε ελαφρά ένας μοναχός, ενώ μέλη της Παλαιάς Αδελφότητας πέταξαν αναμμένο στουπί, προκειμένου να εμποδίσουν ένα όχημα (που είχε φέρει η αστυνομία) να σπάσει την πόρτα.
Το ιστορικό
Από τη δεκαετία του 1970 οι Ζηλωτές μοναχοί της Εσφιγμένου έχουν καταλάβει το μοναστήρι με το σύνθημα "Ορθοδοξία ή Θάνατος" και δεν αναγνωρίζουν και δεν μνημονεύουν τον Πατριάρχη της Κωνσταντινούπολης. Ο κ. Βαρθολομαίος είχε ζητήσει παλαιότερα από το ελληνικό κράτος "να καταστείλει την αναρχία και αντιμοναχική ανυπακοή", ζητώντα "να διευκολύνει στην εγκατάσταση της μονής νομίμου Αδελφότητος εις την ιστορική ιερά μονή της".
Με το όνομα Μονή του Εσφιγμένου υπήρχε ήδη Μονή από τον 10ο αιώνα και φαίνεται ότι βρισκόταν σε ακμή. Σύμφωνα βέβαια με την παράδοση το μοναστήρι ιδρύθηκε από την αυτοκράτειρα Πουλχερία (408-450) και πολλοί από τους ιδρυτές μοναχούς προέρχονταν από το αρχικό μοναστήρι που είχε καταστραφεί από κατολίσθηση. Κατά τον 14ο αιώνα ηγούμενος του μοναστηριού είχε αναδειχθεί ο Γρηγόριος Παλαμάς. Επίσης εγκαταβίωσε σ' αυτό για κάποιο διάστημα ο Πατριάρχης Αθανάσιος Α΄. Ερημώθηκε πολλές φορές από πειρατικές επιδρομές, κυρίως εκ των Αγαρηνών, αλλά απέκτησε σημαντική δύναμη μετά τον 18ο αιώνα. Το καθολικό κτίστηκε το 1810 στη θέση παλαιότερου ναού που κατεδαφίστηκε, ενώ η τοιχογράφηση έγινε από τους Γαλατσάνους ζωγράφους το 1811 και 1818. Το μοναστήρι κατελήφθη από τους Τούρκους κατά την επανάσταση του 1821, όπου υπέστη από τους εισβολείς μεγάλες καταστροφές και το μεγαλύτερο μέρος της αδελφότητας εκτελέστηκε ή αναγκάστηκε να το εγκαταλείψει. Παλιότερο κτίριο της Μονής είναι η τράπεζα που διατηρεί τοιχογραφίες του 16ου-17ου αιώνα. Εκτός από το καθολικό και την τράπεζα η Μονή διαθέτει μια πολύ καλή συλλογή βυζαντινών και μεταβυζαντινών εικόνων, από τις οποίες ξεχωρίζει η ψηφιδωτή εικόνα του Χριστού. Η βιβλιοθήκη περιλαμβάνει πολλά και σπάνια χειρόγραφα, ανάμεσα στα οποία ξεχωρίζει το υπ' αριθμόν 14 για τις σπάνιες μικρογραφίες του.
Η μονή τελεί υπό κατάληψη από ομάδα προσώπων, που έχουν χαρακτηριστεί ως σχισματικοί και έχουν απελαθεί από το Άγιον Όρος, βάσει αποφάσεων της Εκκλησίας και της πολιτείας. Το 2002 εξελέγη από την Ιερά Κοινότητα μια νέα αδελφότητα για να επανδρώσει το μοναστήρι, αλλά δεν έχει σταθεί δυνατόν ακόμη να εισέλθει σ' αυτό, λόγω της συνεχιζόμενης κατάληψης, και εγκαταβιεί προσωρινά στις Καρυές.