Σε οριακή κατάσταση το λιμεναρχείο Σάμου

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Λιμεναρχείο Σύρου - Σάμόυ επισημαίνουν σε ανακοίνωσή τα μέλη της  Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Προσωπικού Λιμενικού Σώματος. Οι μεγαλύτερες δυσχέρειες εντοπίζονται κυρίως σε ζητήματα καθαριότητας, καθώς και στην έλλειψη χώρων κράτησης, λόγω της αθρόας εισροής λαθρομεταναστών. 
 
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν τα κύρια προβλήματα είναι:
 
"-Ανύπαρκτοι χώροι κράτησης μετατρέποντας το Λιμεναρχείο Σάμου σε ξενοδοχείο, εστιατόριο, νοσοκομείο με ότι αυτό συνεπάγεται για την υγιεινή και ασφάλεια του προσωπικού.
 
- Ανυπαρξία κεντρικού σχεδιασμού από την αρχή έως το τέλος, αναγκάζοντας την Υπηρεσία να αυτοσχεδιάζει, να προσφέρει ανθρωπιστική βοήθεια με χρήματα των συναδέλφων που στη θέα των πεινασμένων ανθρώπων, παιδιών, άρρωστων, δεν μπορεί παρά να θέτει σε προτεραιότητα την αλτρουιστική του διάθεση και όχι την στείρα υπηρεσιακή.
 
- Ανυπαρξία οποιασδήποτε μέριμνας για την λύση απλών καθημερινών προβλημάτων που ανακύπτουν (υγιεινή και καθαριότητα λαθρομεταναστών) αλλά και μέτρων προφύλαξης του προσωπικού από μολυσματικές ασθένειες (γάντια, μάσκες κλπ) αναγκάζοντας τους συναδέλφους και σε αυτή την περίπτωση να καλύπτουν τις σχετικές ανάγκες από την τσέπη τους.
 
- Άμεση ανάγκη αποσαφήνισης του χαρακτήρα και του σκοπού λειτουργίας του κέντρου λαθρομετανάστευσης. 
 
- Υποστελέχωση της Υπηρεσίας, της οποίας ο αριθμός βαίνει σταθερά μειούμενος εδώ και πάνω από ένα χρόνο, αφού συνάδελφοι φεύγουν με οποιονδήποτε τρόπο χωρίς να αντικαθίστανται.
 
- Παραλαβή νέων μέσων χωρίς ανάλογο σχεδιασμό στελέχωσής τους αλλά με την εύκολη λύση της κάλυψης εκ των ενόντων.
 
- Μη καταβολή πλεύσιμων ημερών εκτός έδρας σε συναδέλφους που νυχθημερόν βρίσκονται στη θάλασσα με κίνδυνο ακόμα και της ίδιας τους της ζωής".
 
Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση: "Μέσα σε αυτό το τόσο αρρωστημένο υπηρεσιακό περιβάλλον ακόμη και οι ανθρώπινες αντοχές εξαντλούνται κάτι το οποίο όλοι οφείλουμε να αναγνωρίσουμε, να το αναδείξουμε και κυρίως να μην κρυβόμαστε πίσω από δάχτυλό μας".
 
Σε συνεργασία και με την τοπική Ενωση των Λιμενικών η ΠΟΕΠΛΣ προχώρησε σε καταγραφή των όσων διαπίστωσαν κατά την επίσκεψη τους στις 24 Ιουλίου λέγοντας πως τις αμέσως επόμενες ημέρες θα στείλει σχετική έκθεση στον Πρωθυπουργό, στον υπουργό Ναυτιλίας, στον Αρχηγό του Λιμενικού.