Βίαιες εικόνες με ξύλοδαρμό Χρυσαυγιτών στην Πάτρα

Ακραίες αντιδράσεις προκάλεσε η πρωτοβουλία της Χρυσής Αυγής να τελέσει μνημόσυνο για τους πεσόντες στην Κύπρο τον Ιούλιο του 1974. Όλα ξεκίνησαν με την προσπάθεια κατάληψης της πλατείας Αχαιών Πεσόντων Κύπρου, νωρίς  το απόγευμα της Τετάρτης και συνεχίστηκε με τον άγριο ξυλοδαρμό μελών της Χρυσής Αυγής, αργά το βράδυ και τη μεταφορά δύο εξ αυτών στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο.

 
Ταυτόχρονα, στην πόλη εξελισσόταν κυνηγητό από την πλευρά της Αστυνομίας, αποτέλεσμα του οποίου ήταν η προσαγωγή πολλών ατόμων -πληροφορίες ανέβαζαν τον αριθμό τους σε περισσότερους από 25- στο Μέγαρο της οδού Ερμού, όπως αναφέρει το pelop.gr.
 

Τα γεγονότα ξεκίνησαν με την ανακοίνωση ότι τα μέλη της Χρυσής Αυγής προτίθενται να πραγματοποιήσουν μνημόσυνο, στις 20.30 την Τετάρτη, στην πλατεία που βρίσκεται απέναντι από το στάδιο της Παναχαϊκής και είναι αφιερωμένη στους Αχαιούς που έπεσαν στην Κύπρο κατά την εισβολή του Αττίλα Ι και του Αττίλα ΙΙ, το καλοκαίρι του 1974.

 
Νωρίτερα, στις 6.30 περίπου, νεαροί του αντιεξουσιαστικού χώρου επιχείρησαν να καταλάβουν την πλατεία ώστε όταν θα έφθαναν οι υποστηρικτές της Χρυσής Αυγής, να μη μπορέσουν να πραγματοποιήσουν την εκδήλωση. Στην περιοχή έσπευσε αστυνομική δύναμη που απομάκρυνε τους αντιεξουσιαστές, ενώ έγινε και μία προσαγωγή.
 
Στη συνέχεια αρκετοί από αυτούς αποχώρησαν και αρκετοί από αυτούς επέστρεψαν στο Παράρτημα της οδού Κορίνθου.
 
Μέλη της Χρυσής Αυγής τελικά πραγματοποίησαν την επιμνημόσυνη δέηση με αποτέλεσμα λίγη ώρα αργότερα, στην οδό Αράτου, μεταξύ της Μαιζώνος και της Κορίνθου, αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν τουλάχιστον τέσσερα άτομα -τρεις άντρες και μία γυναίκα- κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες να δεχθεί επίθεση από ομάδα νεαρών, που έσπασαν τα τζάμια του οχήματος, και χειροδίκησαν σε βάρος τους, τραυματίζοντάς τους. Τελικά, τρεις άνδρες μεταφέρθηκαν στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, χωρίς μέχρι αργά τη νύχτα να έχει διευκρινιστεί η σοβαρότητα του τραυματισμού, κυρίως των δύο από αυτούς.
 
Η Αστυνομία που ενημερώθηκε για το περιστατικό επενέβη και αφού αυτό είχε τελειώσει, προχώρησε στην προσαγωγή ατόμων. Οι πληροφορίες πάντως κάνουν λόγο για περισσότερες από 25 προσαγωγές.