Προμήθευαν παρανόμως παιδικά γάλατα σε σούπερ μάρκετ

Mε χρηματική ποινή τιμώρησε η Επιτροπή Ανταγωνισμού τρεις αποθήκες φαρμάκων και τον φαρμακευτικό σύλλογο Αχαΐας για την πώληση γαλάτων πρώτης βρεφικής ηλικίας και συγκεκριμένων ειδικών γαλάτων-συμπληρωμάτων διατροφής για παιδιά. Επιβλήθηκαν ασφαλιστικά μέτρα για τα συγκεκριμένα προϊόντα.

Οκτώ προϊόντα από έξι διαφορετικές εταιρείες γαλακτοκομικών ειδών είχαν συνάψει συμφωνία, οι όροι και οι προϋποθέσεις της οποίας δεν έχουν γίνει γνωστοί, με αλυσίδες σούπερ μάρκετ για την πώληση των προϊόντων τους. Η δράση επήλθε σε συντονισμό με τις αποθήκες όπου φυλάσσονταν τα προϊόντα και με τον φαρμακευτικό σύλλογο της Αχαΐας, κάτι που συνιστά αντι-ανταγωνιστική απόφαση ένωσης επιχειρήσεων.

Ο συντονισμός της συμπεριφοράς των μελών των φαρμακευτικών συλλόγων, βάσει του πορίσματος της Επιτροπής Ανταγωνισμού, ως προς τον περιορισμό και τον έλεγχο της διάθεσης στην αγορά του βρεφικού γάλακτος είναι οριοθετημένος και οι συγκεκριμένες συμφωνίες τον παραβαίνουν.

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού έκρινε επίσης ότι τρεις από τις φαρμακοποθήκες, ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση να συντονίσουν μαζί με τον φαρμακευτικό σύλλογο την επιχειρηματική τους δράση με σκοπό να αποκλείσουν τα γάλατα των συγκεκριμένων εταιρειών από τις αποθήκες τους. Παρά την εκούσια συμμόρφωση των φαρμακοποιών και των φαρμακαποθηκών στην εισήγηση της Επιτροπής, συνέτρεξε η περίπτωση λήψης ασφαλιστικών μέτρων εναντίον τους, μαζί με το χρηματικό πρόστιμο.