Αναμένουμε μεγαλύτερο σεισμό στον Κορινθιακό ή όχι;

Η έντονη σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή του Κορινθιακού αλλά και στον Κυπαρισσιακό έχει προκαλέσει προβληματισμό στις τάξεις των σεισμολόγων.

Αποτελούν "προπομπό" μεγαλύτερου σεισμού; "Το φαινόμενο είναι αρκετά ενδιαφέρον και προβληματίζει. Εχουμε τοποθετήσει αρκετά όργανα στην περιοχή, καθώς εκεί φιλοξενούνται μεγάλα ρήγματα όπως της Ελίκης", τονίζει ο σεισμολόγος και καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών, Άκης Τσελέντης.

"Έως τώρα δεν έχουμε σεισμολογικό στοιχείο που να δείχνει ότι πρόκειται για προσεισμική ακολουθία, χωρίς όμως αυτό να είναι απόλυτο. Ωστόσο, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι περάσαμε μια περίοδο διετούς σεισμικής «ησυχίας», ιδιαίτερα σε μια περιοχή που χαρακτηρίζεται από σεισμικό δυναμικό. Είναι καλό ορισμένες φορές να υπάρχει σεισμική δραστηριότητα, ώστε να εκτονώνεται η συσσωρευμένη ενέργεια", προσθέτει.

Ο κ. Τσελέντης κάνει λόγο για "ανύπαρκτη σεισμική προστασία" για τα δημόσια κτίρια που "δεν πληρούν τις απαραίτητες προδιαγραφές".

"Η σεισμική πολιτική στην Ελλάδα έχει εγκαταλειφθεί τελείως. Οι όποιες προσπάθειες γίνονται, επαφίενται αποκλειστικά στην εθελοντική προσφορά των σεισμολογικών εργαστηρίων και των επιστημόνων που εργάζονται αδιάκοπα.

Οι πολιτικοί μας πρέπει κάποια στιγμή να κατανοήσουν πως ό,τι έχει να κάνει με ανθρώπινες ζωές δεν μπαίνει σε κανένα μνημόνιο", επισημαίνει χαρακτηριστικά.

Πηγή: patrastimes.gr