Τρεις ποδοσφαιριστές της Superleague κατά της εξόρυξης χρυσού

Σκοράρουν, κόβουν και αποκρούουν. Τρεις επαγγελματίες ποδοσφαιριστές, ο τερματοφύλακας του Αστέρα Τρίπολης, Γιώργος Μπαντής, ο μέσος του Άρη, Μανώλης Παπαστεργιανός και ο αμυντικός επίσης των κιτρίνων, Νίκος Ψυχογιός εκπέμπουν SOS για την ιδιαίτερη πατρίδα τους, τη Χαλκιδική.

Η φωνή τους ενώνεται με τους συντοπίτες τους. Αδερφικοί τους φίλοι κρατούνταν στα κρατητήρια, γείτονες και συγγενείς τους ένιωσαν την αστυνομική βία.

Οι τρεις τους αγωνίζονται όχι μόνο στα ποδοσφαιρικά γήπεδα, αλλά και για τον τόπο τους. Το κάνουν για το περιβάλλον, για τις οικογένειες που ζουν και θα ζήσουν εκεί, για τα παιδιά, για όλον τον κόσμο που απολαμβάνει και θα απολαμβάνει τις ομορφιές της Χαλκιδικής.

"Το βουνό είναι υπό κατοχή. Υπάρχουν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις που προστατεύουν μια ιδιωτική εταιρεία, που χωρίς άδεια καταστρέφει το δάσος, κόβει δέντρα, σκάβει κι όλα αυτά χωρίς τα ΜΜΕ να δείχνουν τίποτα... Ευτυχώς, όμως, υπάρχει και το ίντερνετ και ο κόσμος σιγά-σιγά μαθαίνει", λέει στην "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία" ο Γιώργος Μπαντής.

"Αποκορύφωμα της προπαγάνδας είναι ότι τα περισσότερα κανάλια έδειξαν μια δική μας συγκέντρωση για συγκέντρωση των εργαζομένων στο μεταλλείο, για να δείξουν ότι... είχε κόσμο!", προσθέτει ο Μανώλης Παπαστεργιανός.

Τα πράγματα στη θέση τους βάζει ο Νίκος Ψυχογιός. "Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε κάτι. Με το εργοστάσιο που υπήρχε τόσα χρόνια κι έκανε κλειστή εξόρυξη, αλλά και με τους 400 εργαζόμενους εκεί, δεν είχαμε ποτέ κανένα πρόβλημα. Τότε γινόταν κλειστή εξόρυξη, υπόγεια, τώρα είναι διαφορετικό, θέλουν να σκάψουν όλο το βουνό, να το ανοίξουν όλο, θα καταστραφούν τα πάντα, ζώα, περιβάλλον, αλιεία, τουρισμός, μελισσοκομία, θα χαθούν περισσότερες θέσεις απ' όσες λέει η προπαγάνδα ότι θα ανοίξουν με την επένδυση", εξηγεί στην "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία.

Τι γίνεται όμως με τους ανθρώπους που δουλεύουν εκεί και υπερασπίζονται την επένδυση; "Οι άνθρωποι αυτοί θέλουν τη δουλειά τους και κοιτούν μόνο αυτό. Δεν κοιτούν τις επιπτώσεις πέραν αυτής. Θέλουν απλά να δουλεύουν, εμείς δεν το βλέπουμε αυτό, αυτό είναι υπανάπτυξη, το θέμα είναι να κοιτάμε την υγεία όλων, το μέλλον της περιοχής. Δε μπορούν να λένε "όλοι από κάτι θα πεθάνουμε κάποια στιγμή". Δεν είναι έτσι, εμείς θέλουμε να ζήσουμε σωστά, εμείς και τα παιδιά μας", συνεχίζει ο Μανώλης Παπαστεριανός.

"Θα νικήσουμε γιατί το δίκιο είναι με το μέρος μας. Είναι με τον τόπο μας. Λευτεριά στη Χαλκιδική", λένε και οι τρεις μαζί.