Ορατός είναι ο κίνδυνος από τις 31 Οκτωβρίου οι κτηνοτρόφοι της Κρήτης να μην μπορούν να διαθέτουν το γάλα τους στα τυροκομεία, και οι τυροκόμοι να μείνουν χωρίς πρώτη ύλη.
Σε εφαρμογή σχετικής Ευρωπαϊκής οδηγίας, θα πρέπει (από τις 31 Οκτωβρίου) για να μπορούν τα τυροκομεία να παραλαμβάνουν γάλα, οι κτηνοτρόφοι να διαθέτουν βεβαιώσεις ότι τα ζώα τους είναι απαλλαγμένα από τον μελιταίο πυρετό.
Για να εκδοθεί όμως η βεβαίωση θα πρέπει να προηγηθεί αιμοληψία από κάθε αιγοπρόβατο και τα δείγματα να σταλούν για ανάλυση σε διαπιστευμένο εργαστήριο, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του neatv.gr.
Όμως εξαιτίας έλλειψης προσωπικού οι Διευθύνσεις Κτηνιατρικής των τεσσάρων Περιφερειακών Ενοτήτων της Κρήτης αδυνατούν να κάνουν αυτές τις αιμοληψίες.
Σύμφωνα με τον Διευθυντή Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων, Μιχάλη Μεσσαριτάκη, η υπηρεσία του διαθέτει επτά κτηνιάτρους, οι οποίοι επειδή έχουν ένα τεράστιο όγκο εργασίας (όπως των έλεγχο τεσσάρων σφαγείων και τη στελέχωση των κτηνιατρείων του νομού) αδυνατούν να ανταποκριθούν σε αιμοληψίες για τον μελιταίο πυρετό στα περίπου 500.000 αιγοπρόβατα που διαθέτει ο νομός Χανίων.
Την ίδια ώρα σύμφωνα με τον κύριο Μεσσαριτάκη ενώ ο νόμος δίνει το δικαίωμα οι αιμοληψίες αυτές να γίνουν από ιδιώτες κτηνιάτρους με δαπάνη των κτηνοτρόφων, ουδείς από αυτούς τους ιδιώτες κτηνιάτρους στο νομό Χανίων δεν επιθυμεί να ασχοληθεί με αυτό το αντικείμενο.
Όπως τονίζει ο Διευθυντής Κτηνιατρικής της Π.Ε. Χανίων η υπηρεσία του έχει ενημερώσει με σχετικό υπόμνημα το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και αν δεν δοθεί άμεσα λύση τότε ελοχεύει ο κίνδυνος από τις 31 Οκτωβρίου να μείνουν χωρίς γάλα τα τυροκομεία της Κρήτης με ολέθριες συνέπειες στη λειτουργία τους.
Θα πρέπει να σημειωθεί τέλος ότι με την εφαρμογή της σχετικής Ευρωπαϊκής οδηγίας για την εκρίζωση της βρουκέλλωσης (μελιταίος πυρετός) από 31ης Οκτωβρίου οι κτηνοτρόφοι της Κρήτης που δεν θα έχουν ελέγξει τα ζώα τους δεν θα μπορούν ούτε να τα μετακινούν από τις εκμεταλλεύσεις τους από τα ορεινά στα πεδινά και αντίστροφα.