Tέσσερα χρόνια φυλακή για τα 20 βαγόνια που έγιναν 35!

Από 46 μήνες φυλάκιση μοίρασε στους 8 υπαλλήλους του ΟΣΕ που κατηγορούνταν για σιδηροδρομικό ατύχημα το 2008, όταν δύο τρένα συγκρούστηκαν μεταξύ τους. Από τη διαδικασία προέκυψε ότι ο μοναδικός αθώος εκ των κατηγορουμένων είναι ο σταθμάρχης Λιανοκλαδίου.

Προσωπικό έλξης, σταθμάρχες και μηχανοδηγοί βρέθηκαν ενώπιον της Δικαιοσύνης, καθώς δικάστηκαν στη Λαμία. Όπως προέκυψε, η εμπορική αμαξοστοιχία αντί για 20 βαγόνια, όπως έγραφαν τα συνοδευτικά έγγραφα, είχε τελικά 35, γεγονός που αποτέλεσε τη βασική αιτία του ατυχήματος με επιβατική αμαξοστοιχία που είχε φύγει από το Λιανοκλάδι και κατευθυνόταν προς Τιθορέα τα ξημερώματα της 14ης Ιουλίου 2008.

Το ατύχημα συνέβη όταν στο 208ο χιλιόμετρο της σιδηροδρομικής γραμμής, Λιανοκλαδίου - Τιθορέας το όγδοο βαγόνι αποσυνδέθηκε από τα υπόλοιπα, παρασύροντας ακόμα 25 βαγόνια.

Η εμπορική αμαξοστοιχία συνέχισε ανενόχλητη την πορεία της προς το Λιανοκλάδι χωρίς κανείς να αντιληφθεί την απώλεια. Το κακό συνέβη επειδή ένα επιβατικό τρένο κατευθυνόταν προς Τιθορέα εκείνη τη στιγμή και καθώς έβγαινε με ταχύτητα από τούνελ έπεσε στα 25 εγκαταλειμμένα βαγόνια. Στο ατύχημα τραυματίστηκαν 18 επιβάτες και ο μηχανοδηγός.

Οι εμπλεκόμενοι μίλησαν για ανθρώπινο λάθος, ενώ δεν αποδόθηκαν ευθύνες σε συγκεκριμένα πρόσωπα με αποτέλεσμα το δικαστήριο να καταδικάσει τους 8 υπαλλήλους και να αθωώσει τον σταθμάρχη του Λιανοκλαδίου, για τον οποίο έκρινε ότι δεν είχε καμία εμπλοκή στο ατύχημα. Οι καταδικασθέντες πάντως άσκησαν το δικαίωμα της έφεσης και την υπόθεση τώρα καλείται να εξετάσει το δευτεροβάθμιο όργανο.