Πορείες και εκδηλώσεις στη μνήμη του Γρηγόρη Λαμπράκη

Πορεία, με αφορμή τη συμπλήρωση 50 χρόνων από τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη, διοργανώνει η Επιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη, στη μνήμη του αγωνιστή στη Θεσσαλονίκη.

Η διαδήλωση έχει προγραμματιστεί για τις 12:00 της Τετάρτης και θα ξεκινήσει από το νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ και θα φτάσει μέχρι το σημείο της δολοφονίας του στη συμβολή των οδών Ερμού και Βενιζέλου, όπου θα κατατεθούν στεφάνια στο μνημείο του.

Μισή ώρα νωρίτερα, στις 11:30, θα γίνει επίσης συγκέντρωση έξω από τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στην Εγνατία οδό, για να ακολουθήσει επίσης πορεία και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του.

Ανάλογη εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί και στις 19:00 της Τετάρτης στο Στέκι Μεταναστών.

Την Κυριακή, οι Επιτροπές Ειρήνης Πελοποννήσου της ΕΕΔΥΕ (Ελληνικής Επιτροπής για την Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη), θα πραγματοποιήσουν την 30ή παμπελοποννησιακή πορεία ειρήνης στη μνήμη του Γρηγόρη Λαμπράκη.

Η πορεία διεξάγεται από τη γενέτειρα του αγωνιστή, Κερασίτσα Τεγέας ως την πλατεία Πετρινού της Τρίπολη, σε μια διαδρομή 10 χιλιομέτρων.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα των εκδηλώσεων, στις 17:00 της Κυριακής, στον ανδριάντα του Γρηγόρη Λαμπράκη επί της εθνικής οδού Τρίπολης - Σπάρτης, θα γίνει χαιρετισμός από μέλος της Επιτροπής Ειρήνης Αρκαδίας, θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων και στην συνέχεια θα πραγματοποιηθεί η πορεία από την Κερασίτσα στην Τρίπολη.

Κατόπιν, στις 19:30 της ίδιας μέρας, θα πραγματοποιηθεί ομιλία στην πλατεία Πετρινού με ομιλητή τον αντιπρόεδρο της ΕΕΔΥΕ, Γιώργο Λαμπράκη και οι εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν με καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

Υπενθυμίζεται ότι το βράδυ της 22ας Μαϊου του 1963, μετά από εκδήλωση των "Φίλων της Ειρήνης" στη Θεσσαλονίκη, στην οποία μίλησε ο Γρηγόρης Λαμπράκης και κατά την ώρα που εγκατέλειπε την αίθουσα, οι αναβάτες ενός τρίκυκλου στη συμβολή των δρόμων Ερμού και Ελ. Βενιζέλου, πέρασαν ξυστά από τον πολιτικό και του κατάφεραν χτύπημα στο κεφάλι με λοστό.

Αναβάτες του ήταν ο οδηγός Σπύρος Γκοτζαμάνης και ο συνεπιβάτης και δολοφόνος Μανώλης Εμμανουηλίδης.

Τέσσερις μέρες αργότερα ο Γρηγόρης Λαμπράκης, άφησε την τελευταία του πνοή.