Ο πιο ζεστός Σεπτέμβριος των τελευταίων 50 ετών

Θερμοκρασίες 37 και 38 βαθμών Κελσίου παρατηρήθηκαν σε Ηράκλειο Κρήτης και Ρέθυμνο το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Η απρόσμενη καλοκαιρία επανέφερε πολλούς Κρητικούς στις παραλίες για δροσερά μπάνια. Συν τοις άλλοις, όμως, ο μίνι-καύσωνας των τελευταίων ημερών ανέβασε τον μέσο όρο θερμοκρασίας στην Κρήτη και έκανε τον φετινό Σεπτέμβριο τον πιο ζεστό των τελευταίων 50 ετών!

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΜΥ, η φετινή αρχή της εποχής του φθινοπώρου μετά το τέλος του Αυγούστου μπορεί να συγκριθεί μόνο με τον Σεπτέμβριο του 1962 και μάλιστα ο μήνας που τελείωσε μόλις χθες τον ξεπερνά σε μέσο όρο θερμοκρασίας. Αιτία εν πολλοίς είναι οι σύντομοι (διήμεροι ή τριήμεροι) καύσωνες που έπληξαν την Κρήτη και οι πολλοί νοτιάδες που διατηρούν σε πολύ υψηλά επίπεδα την υγρασία ακόμη και μέρες που δεν επικρατούσε τόση ζέστη.

Σε επίπεδο απόλυτης τιμής θερμοκρασίας οι 38 βαθμοί Κελσίου της χθεσινής ημέρας (30ή Σεπτεμβρίου) ισοφαρίζουν την επίδοση της 16ης Σεπτεμβρίου του 1991!

Σύμφωνα και πάλι με την ΕΜΥ, η καλοκαιρία στην Κρήτη θα συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες και σίγουρα μέχρι τις 10-11 Οκτωβρίου οπότε αναμένεται να ξεμπλοκαριστεί ένα χαμηλό βαρομετρικό που θα φέρει χαμηλότερες θερμοκρασίες ίσως και βροχές.