Ζωή πήρε και πάλι, μετά από 90 χρόνια, το Γενί Τζαμί της Θεσσαλονίκης, καθώς ακούστηκε το κάλεσμα του Ιμάμη σε προσευχή στο χώρο που σήμερα χρησιμοποιείται ως εκθεσιακό κέντρο του Δήμου Θεσσαλονίκης.
Ο Δήμος παραχώρησε το χώρο στους σπουδαστές της Ιερατικής Σχολής, Μεντρεσέ, της Κομοτηνής μετά από πρωτοβουλία του δημάρχου, Γιάννη Μπουτάρη.
Τους σπουδαστές και τη συνοδεία τους υποδέχτηκε στην είσοδο του ιστορικού κτιρίου στις 30 Μαρτίου ο ίδιος ο δήμαρχος. Ακολούθησε παρουσίαση του χώρου από ξεναγό και στη συνέχεια τελέστηκε η μεσημβρινή προσευχή.
Οι σπουδαστές του Μεντρεσέ και οι καθηγητές τους επισκέφθηκαν επίσης στη Θεσσαλονίκη το Λευκό Πύργο και τη Ροτόντα.
Η ιστορία του μνημείου
Το Γενί τζαμί είναι σημαντικό μνημείο της περιόδου της Τουρκοκρατίας στη Θεσσαλονίκη.
Χτίστηκε το 1902 από τον Ιταλό αρχιτέκτονα Βιταλιάνο Ποζέλι (Vitaliano Poselli) και χρησίμευε ως τόπος λατρείας για τους Εβραίους που είχαν εξισλαμιστεί, γνωστούς ως Ντονμέδες. Έχει δύο ορόφους και συμβαδίζει με την εκλεκτικιστική αρχιτεκτονική του 20ού αιώνα.
Μετά την ανταλλαγή (1923-1924), στέγασε για μικρό διάστημα πρόσφυγες, και από το 1925 έως το 1963 χρησιμοποιήθηκε ως αρχαιολογικό μουσείο της πόλης. Σήμερα είναι εκθεσιακός χώρος του Δήμου Θεσσαλονίκης.