Η ώρα τις κρίσεως για τους κατηγορούμενους του δήμου Θεσσαλονίκης έφτασε. Έτσι, την Τετάρτη βγαίνει η τελική απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης, σε μία δίκη – μαραθώνιο που είχε διάρκεια πάνω από πέντε μήνες.
Για κάθε ένα από τα κακουργήματα για υπεξαίρεση, η ανώτερη ποινή που προβλέπεται από το νόμο είναι ισόβια καθειρξη. Τα αδικήματα της "υπεξαίρεσης" και της "πλαστογραφίας" βαρύνουν το βασικό κατηγορούμενο Παναγιώτη Σαξώνη, ο οποίος διεκδικεί ελαφρυντικό για την "αποκάλυψη" του πρώην γενικού γραμματέα του δήμου Μιχάλη Λεμούσια και του τέως δημάρχου Βασίλη Παπαγεωργόπουλου.
Παπαγεωργόπουλος και Λεμούσιας, σε περίπτωση που δεν λάβουν ελαφρυντικά και οδηγηθούν στη φυαλακή κινδυνευουν επίσης με ισόβια.
Ο εισαγγελέας της έδρας Βασίλης Χαλντούπης πρότεινε την ενοχή και των δύο πρώην διευθυντών της Οικονομικής Υπηρεσίας, ενώ έκρινε ότι η προϊσταμένη του τμήματος Εξόδων ευθύνεται μόνο για το πλημμέλημα της "παράβασης καθήκοντος" που έχει παραγραφεί.
Σε ό,τι αφορά τους πρώην αντιδημάρχους Αναστάσιο Γερογιάννη, Μιχάλη Ζορπίδη και Θόδωρο Αθανάσαρο, που δικάστηκαν ως συνεργοί της υπεξαίρεσης και της πλαστογραφίας, ο εισαγγελικός λειτουργός ζήτησε να απαλλαγούν λόγω αμφιβολιών. Το ίδιο ισχύει και για τους 10 δημοτικούς υπάλληλους που βρέθηκαν στο εδώλιο.
Το ύψος τους υπεξαιρεθέντος ποσού άλλαξε τρεις φορές κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας. Από τα 51,4 εκατομμύρια ευρώ που υπολόγισε η οικονομική επιθεωρήτρια Αναστασία Τσεμπερά, για τη δεκαετία 1998-2008, μετατράπηκε σε 21,3 εκατομμύρια με βάση την κατάθεση του σημερινού αντιδημάρχου, Χασδάι Καπόν. Χρήματα, τα οποία όπως ανέφερε έλαβε ο Σαξώνης.Τελικά το ποσό έπεσε στα 17,1 εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή στο σύνολο των χρηματικών ποσών που αναγράφονται στα πλαστά παραστατικά, τα οποία περιλαμβάνονται στη δικογραφία.