Μία σύλληψη για την επίθεση στην Ελληνικός Χρυσός

Στη σύλληψη ενός ατόμου προχώρησε η αστυνομία για συμμετοχή στην επίθεση με μολότοφ και καραμπίνες που έγινε τα μεσάνυχτα του Σαββάτου, στις εγκαταστάσεις της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός, στις Σκουριές Χαλκιδικής.

Στην Αστυνομική Διεύθυνση Πολύγυρου Θεσσαλονίκης μετέβη ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Δένδιας, προκειμένου να ενημερωθεί για τις έρευνες.

Σε δηλώσεις του ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη είπεQ "H Ελλάδα είναι ευρωπαϊκό κράτος δικαίου, έχουμε την υποχρέωση να εξασφαλίσουμε τις ξένες επενδύσεις που γίνονται στη χώρα. H μόνη λύση για να αντιμετωπίσουμε το τεράστιο, δραματικό πρόβλημα της ανεργίας".

Συγκεκριμένα θα επισκεφτεί την αστυνομική διεύθυνση Χαλκιδικής στον Πολύγυρο, για να πληροφορηθεί από πρώτο χέρι για τις έρευνες της αστυνομίας για τον εντοπισμών των δραστών για τα επεισόδια.

Ο συγκεκριμένος άνδρας, κάτοικος της περιοχής των Μεταλλείων, προσήχθη το βράδυ της Κυριακής, μαζί με δύο ακόμη άτομα, στο Τμήμα Ασφαλείας Πολυγύρου. Μετά την εξέτασή τους, οι αστυνομικοί προχώρησαν στη σύλληψη του 54χρονου, καθώς, όπως έγινε γνωστό, σε βάρος του προέκυψαν επιβαρυντικά στοιχεία, ενώ οι άλλοι δύο αφέθηκαν ελεύθεροι.

Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι έρευνες των Αρχών για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των υπολοίπων δραστών. Συνολικά έγιναν 33 προσαγωγές υπόπτων, οι οποίοι, αφού εξετάστηκαν, αφέθηκαν ελεύθεροι.

Με αφορμή τις προσαγωγές, χθες το απόγευμα συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία της Ιερισσού δεκάδες κάτοικοι της περιοχής και διαμαρτυρήθηκαν για τις «τυφλές», όπως υποστήριξαν, προσαγωγές υπόπτων.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται τα αποτελέσματα των εργαστηριακών ερευνών από το βιολογικό υλικό που βρέθηκε στην ευρύτερη περιοχή όπου σημειώθηκε η εμπρηστική επίθεση. Αστυνομικοί συνέλεξαν κηλίδες αίματος, αλλά και υλικό που εντοπίστηκε σε μία κουκούλα, υπολείμματα τσιγάρων, έναν πυρσό και μια χειρουργική μάσκα.

Την Κυριακή, τέσσερα άτομα είχαν προσαχθεί για τη συμμετοχή τους στα επεισόδια, οι οποίοι αφέθησαν ελεύθεροι. Το βράδυ προσήχθησαν ακόμη τρία άτομα, εκ των οποίων το ένα συνελήφθη.

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, ο άνδρας συνελήφθη με την κατηγορία της ηθικής αυτουργίας για συμμετοχή στην επίθεση που έγινε στη 1 μετά τα μεσάνυχτα του Σαββάτου στις εγκαταστάσεις της εταιρείας.

Ο άνδρας κρατείται προκειμένου να ταυτοποιηθεί γενετικό υλικό του με ευρήματα στην περιοχή. 

Σύμφωνα με την αστυνομία στο σημείο εντοπίστηκαν μία κουκούλα full face, κηλίδες αίματας, υπολειμματα τσιγάρων, ένας πυρσός και μία χειρουργική μάσκα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας, πέρα των ευρημάτων αυτών, στο σημείο του εμπρησμού είχαν βρεθεί μολότοφ που δεν ανεφλέγησαν, βεγγαλικά και κενά μπουκάλια με εύφλεκτο υλικό.

Το βράδυ του Σαββάτου 40 κουκουλοφόροι κουβαλώντας εύφλεκτο υλικό και οπλισμένοι με καραμπίνες εισέβαλαν στο χώρο του εργοταξίου από την πίσω πύλη.

Αφού έδεσαν τους φύλακες της εισόδου, απειλώντας τους ότι θα τους κάψουν ζωντανούς, έβαλαν φωτιά στις εγκαταστάσεις καίγοντας τρία φορτηγά, ένα γκρέιντερ, εκσκαφείς, δύο τζιπ, δύο γεννήτριες και τα κοντέινερς όπου στεγάζονται τα γραφεία της εταιρείας. Ένας από τους φύλακες χρειάστηκε να μεταφερθεί στο νοσοκομείο καθώς τραυματίστηκε ελαφρά.

Νωρίτερα είχαν πυροβολήσει τα φώτα και τις κάμερες του κλειστού κυκλώματος για να μην καταγραφούν οι κινήσεις τους, ενώ κατά τη διαφυγή τους τοποθέτησαν ακόμη και κορμούς δένδρων ώστε να εμποδίσουν την έγκαιρη επέμβαση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.