Νέες καθυστερήσεις στο μετρό Θεσσαλονίκης

"Ταφόπλακα" για το μετρό Θεσσαλονίκης χαρακτήρισε την κατάργηση του σταθμού Βενιζέλου λόγω των αρχαιοτήτων που βρέθηκαν στο σημείο, ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιων Έργων, Στράτος Σιμόπουλος.

Για το θέμα του τρόπου αξιοποίησης των αρχαιοτήτων που ανακαλύφθηκαν, δόθηκε συνέντευξη τύπου που δόθηκε για το θέμα στα γραφεία της Αττικό Μετρό, ο κ. Σιμόπουλος σημείωσε ότι «Παραλάβαμε ένα έργο ημιθανές και προσπαθήσαμε να το βάλουμε σε μια τροχιά. Το εμπόδιο αυτό που προέκυψε μπορεί να αποδειχθεί ταφόπλακα για το έργο, παραδέχτηκε ο κ. Σιμόπουλος.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Αττικό Μετρό, Χρήστος Τσίτουρας, εμφανίστηκε λάβρος εναντίον των αρχαιολόγων και όσων εκφράζουν άποψη για το θέμα χωρίς να γνωρίζουν τι συνεπάγεται ο επανασχεδιασμός του έργου.

"Οι επιπτώσεις της κατάργησης του σταθμού Βενιζέλου θα είναι καταστροφικές. Πρόκειται για ένα βασικό σταθμό, η κατάργηση του οποίου απαιτεί τροποποίηση ήδη κατασκευασμένων τμημάτων του έργου, αύξηση του κόστους κατά δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, καθυστέρηση του έργου κατά τουλάχιστον 2-3 χρόνια, ενώ κάνει ορατό και τον κίνδυνο να καταγγελθεί η σύμβαση και να ακυρωθεί το έργο", εξήγησε.

Ωστόσο, ο κ. Τσίτουρας αντιπρότεινε να εκτεθούν οι αρχαιότητες, πίσω απο τζάμι, στον εσωτερικό χώρο του σταθμού. "Αυτό θα έχει ένα κόστος, ωστόσο κρίνουμε ότι είναι εφικτό και αξίζει τον κόπο", τόνισε ο κ. Τσίτουρας.

Να σημειωθεί ότι η Αττικό Μετρό έχει αναλάβει την υποχρέωση να διατηρήσει τα αρχαία ευρήματα εντός των ορίων του δήμου Θεσσαλονίκης.