Τέλος στους εικονικούς γάμους Ελλήνων και Γεωργιανών εδωσε η Δίωξη Οργανωμένου Εγκλήματος στη Θεσσαλονίκη. Το ειδικό Τμήμα της ΕΛ.ΑΣ εντόπισε και εξάρθρωσε την εγκληματική οργάνωση, η οποία διοργάνωσε τουλάχιστον 70 εικονικούς γάμους μεταξύ ατόμων των δύο εθνικοτήτων, προκειμένου οι τελευταίοι να αποκτήσουν την ελληνική ιθαγένεια.
Η έρευνα για την εξάρθρωση τού κυκλώματος ξεκίνησε πριν από τέσσερις μήνες. Οι αστυνομικοί έφτασαν στα ίχνη του κυκλώματος, χρησιμοποιώντας τον "κοριό" της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, με τον οποίο κατέγραψαν συνομιλίες μεταξύ των βασικών κατηγορουμένων για την υπόθεση.
Μέχρι το βράδυ της Τρίτης είχαν συλληφθεί δέκα άτομα, μεταξύ αυτών και ένας υπάλληλος δήμου. Στη δικογραφία, που αριθμεί περί τους 180 κατηγορουμένους, εμπλέκονται υπάλληλοι τεσσάρων ακόμη δήμων, καθώς επίσης και υπάλληλος της αποκεντρωμένης περιφέρειας Μακεδονίας-Θράκης. Οι υπάλληλοι κατηγορούνται ότι έπαιρναν "μίζα" προκειμένου να... ευλογήσουν τους γάμους.
Το κόστος του κάθε γάμου κυμαινόταν από 4.500 ευρώ, εάν αυτός γινόταν σε ελληνικό έδαφος και έως 7.000 ευρώ, στην περίπτωση που γινόταν στη Γεωργία. Όπως διαπιστώθηκε από την αστυνομική έρευνα, τέτοιοι γάμοι έγιναν σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα, οι περισσότεροι εκ των οποίων στη Θεσσαλονίκη και την Καβάλα.
Το κύκλωμα "επιστράτευε" άτομα με οικονομικά προβλήματα, κυρίως τοξικομανείς, στους οποίους έδινε έως και 500 ευρώ, προκειμένου να τους πείσουν να συναινέσουν στο κόλπο για τη νομιμοποίηση των Γεωργιανών.