Επίτιμος διδάκτωρ του Αριστοτελείου ο Κώστας Γαβράς

“Δεν έχω λύση. Δε νομίζω ότι μπορεί να αλλάξει η κοινωνία. Ο κινηματογράφος δεν αλλάζει τον κόσμο. Ίσως θα έπρεπε να αλλάξει ο τρόπος που γίνεται η διανομή των… ρόλων, η κατανομή του πλούτου. Κι εμείς που δεν είμαστε οι διανομείς, θα πρέπει να δημιουργούμε. Να μην εφησυχάζουμε στη θεσούλα, τη δουλίτσα και τον καναπέ μας. Η ζωή είναι μεγάλη περιπέτεια και κρατά λίγο. Μην την κάνουμε ακόμα μικρότερη απ' τη θεσούλα, τη δουλίτσα, το σπιτάκι, τον καναπέ μας. Να ανησυχούμε…", είχε δηλώσει ο Κώστας Γαβράς το Νοέμβριο στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, στο πλαίσιο του 53ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και με αφορμή την πρώτη πανελλήνια προβολή της ταινίας του “Capital”.

Αυτή τη φορά ο διάσημος Έλληνας σκκηνοθέτης επιστρέφει και πάλι στη συμπρωτεύουσα, αυτή τη φορά ως προσκεκλημένος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου προκειμένου να αναγορευθεί σε επίτιμο διδάκτορα του τμήματος Κινηματογράφου της Σχολής Καλών Τεχνών.

Η τελετή αναγόρευσης του κινηματογραφιστή είναι προγραμματισμένη για τις 19.00 της Δευτέρας 28 Ιανουαρίου, ενώ την Τρίτη 29 Ιανουαρίου, ο Κώστας Γαβράς θα δώσει αποκλειστικά για τους φοιτητές του τμήματος κινηματογράφου του ΑΠΘ, σεμινάριο για την μεθοδολογία της σκηνοθετικής του οπτικής.

"Το κεφάλαιο" - η τελευταία ταινία του Κώστα Γαβρά- του γιου του αριστερού δημόσιου υπάλληλου από την Αρκαδία, του νεαρού που εγκατέλειψε τη μετεμφυλιακή Ελλάδα καταφεύγοντας στη Σορβόννη για σπουδές φιλοσοφίας.

Στην Ελλάδα έγινε γνωστός πολύ νωρίς από την σκηνοθεσία της ταινίας "Ζ" και αφορά στα πραγματικά γεγονότα που οδήγησαν στη δολοφονία του βουλευτή της ΕΔΑ Γρηγόρη Λαμπράκη το Μάιο του 1963.

"Το Κεφάλαιο" βασίζεται στο ομώνυμο μυθιστόρημα - και όχι στη μελέτη-πρόταση του Κάρλ Μαρξ που άλλαξε τον ρου της ιστορίας τον προηγούμενο αιώνα - του Γάλλου Στεφάν Οσμόντ που κυκλοφόρησε πριν από πέντε χρόνια στη Γαλλία.