Ελέγχονται τα οικονομικά του Αριστοτελείου

Σε έλεγχο των οικονομικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου θα προχωρήσει ο νέος πρόεδρος του Συμβουλίου Διοίκησης και καθηγητής του Cambridge, Ρίτσαρντ Χάντερ.

Ο διακεκριμένος πανεπιστημιακός είναι ο νέος επικεφαλής του μεγαλύτερου πανεπιστημίου της χώρας και σε συνεργασία με τον πρύτανη Γιάννη Μυλόπουλο και τον αντιπρόεδρο Βασίλη Ταρλατζή καλούνται να χαράξουν την νέα κατεύθυνση του πανεπιστημίου με στρατηγικά ανοίγματα προς το εξωτερικό, αλλά και να διαχειριστούν τα μειωμένα οικονομικά του ιδρύματος, λόγω των περικοπών στην κρατική χρηματοδότηση.

Ο κύριος Χάντερ ξεκαθάρισε ότι προτίθεται να προβεί σε διαχειριστικό έλεγχο των οικονομικών του πανεπιστημίου μόλις αναλάβει καθήκοντα, ενώ σχετικά με τις δικαστικές υποθέσεις που εκκρεμούν εις βάρος του πανεπιστημίου, δήλωσε ότι οι υποθέσεις αυτές δεν εμπίπτουν στη δικαιοδοσία του. “Κύριο μέλημα είναι να γίνουν τα οικονομικά του ΑΠΘ πιο υγιή, ωστόσο, χρειάζεται προηγουμένως ενημέρωση για τα δεδομένα” είπε, ενώ σχολιάζοντας τα μέχρι σήμερα αρνητικά δημοσιεύματα για κακοδιαχείριση από την διοίκηση του ΑΠΘ, εξέφρασε την ελπίδα το πανεπιστήμιο να προκαλέσει θετικά δημοσιεύματα από τον χώρο της εκπαίδευσης και της έρευνας.

Το σχέδιο “Αθηνά”, το οποίο αφορά τις συγχωνεύσεις πανεπιστημιακών τμημάτων, απασχόλησε ήδη το Συμβούλιο, που σύστησε μία υποεπιτροπή για να παρακολουθήσει την εξέλιξη των συγχωνεύσεων και καταργήσεων, όπως θα προταθούν από το υπουργείο Παιδείας.

Σύμφωνα με τον κύριο Χάντερ υπάρχουν έμμεσες ενδείξεις για πιθανές αλλαγές και οι συγκεκριμένες προτάσεις του υπουργείου αναμένονται σύντομα. Ο πρύτανης του Ιδρύματος, Γιάννης Μυλόπουλος ανέφερε ότι στο ΑΠΘ δεν αναμένονται μεγάλες αλλαγές, και ότι το θέμα της εσωτερικής ακαδημαϊκής αναδιάρθρωσης του ΑΠΘ έχει ήδη απασχολήσει την Σύγκλητο.