Η προσπάθεια συλλογής βιβλίων ξεκίνησε το Σεπτέμβριο 2016, αρχικά από τους υπαλλήλους της περιφέρειας και στην συνέχεια την αγκάλιασαν δεκάδες αναγνώστες, βιβλιόφιλοι, μαθητές λυκείων, έφηβοι αλλά και ηλικιωμένοι
Δυο χιλιάδες βιβλία παραδόθηκαν στους υπεύθυνους των φυλακών Φελίου στα Γρεβενά από την περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας. Αρχικά η πρωτοβουλία ξεκίνησε από την Συμπαραστάτρια του Πολίτη και της Επιχείρησης της Περιφέρειας δυτικής Μακεδονίας, Τάσα Σιόμου, η οποία εξήγησε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ότι «η ιδέα της προσφοράς βιβλίων για τον εμπλουτισμό της βιβλιοθήκης γεννήθηκε μετά από μια εκδήλωση που παρακολούθησε εντός των τειχών της φυλακής».
Την πρόταση αγκάλιασαν αμέσως τόσο ο περιφερειάρχης Θόδωρος Καρυπίδης όσο και ο αντιπεριφερειάρχης Γρεβενών Ευάγγελος Σημανδράκος, που ανέλαβε την ευθύνη της συγκέντρωσης και της συσκευασίας των βιβλίων που θα έφταναν στο χώρο της αντιπεριφέρειας Γρεβενών. Η προσπάθεια συλλογής βιβλίων ξεκίνησε το Σεπτέμβριο 2016, αρχικά από τους υπαλλήλους της περιφέρειας και στην συνέχεια την αγκάλιασαν δεκάδες αναγνώστες, βιβλιόφιλοι, μαθητές λυκείων, έφηβοι αλλά και ηλικιωμένοι.
«Το κεντρικό σύνθημα της καμπάνιας, που διαδόθηκε από στόμα σε στόμα, ήταν "ένα βιβλίο για τη φυλακή, παράθυρο για την ελευθερία", με απώτερο στόχο να φθάσει στους πολίτες ώστε από το περίσσευμά τους να επιλέξουν ένα βιβλίο από το ράφι της βιβλιοθήκης τους και να το δωρίσουν στο αναγνωστήριο των φυλακών. Νομίζω ότι τα καταφέραμε» σημείωσε η Τάσα Σιόμου.
Οι δεκάδες κούτες με τα βιβλία, προσφορά των πολιτών, δεν έφτασαν με κάποια μεταφορική εταιρεία στις εγκαταστάσεις των φυλακών. Ο περιφερειάρχης δυτικής Μακεδονίας, Θεόδωρος Καρυπίδης, ο αντιπεριφερειάρχης Ευάγγελος Σημανδράκος και η Τασα Σιόμου προτίμησαν να τα παραδώσουν οι ίδιοι στους υπεύθυνους του σωφρονιστικού καταστήματος.
Ο διευθυντής των Φυλακών, Χρήστος Ψύχος, τους ευχαρίστησε για τη σημαντική προσφορά και σημείωσε ότι «η Βιβλιοθήκη των Κρατουμένων αποτελεί σημαντική υποδομή για την καθημερινή ζωή στην φυλακή και συμβάλλει στην υποστήριξη των εκπαιδευτικών και ψυχαγωγικών προγραμμάτων με στόχο την αρτιότερη επανένταξη των κρατουμένων στο κοινωνικό περιβάλλον». Μέσω της περιφερειακής αρχής κάλεσε τους εκπαιδευτικούς με ειδικότητες γύρω από τις θετικές επιστήμες να συμβάλλουν εθελοντικά, εάν το επιθυμούν, στα μαθήματα που γίνονται στο σχολείο δεύτερης ευκαιρίας που λειτουργεί εντός της φυλακής.
Αναφέρθβηκαν τέλος προβλήματα, όπως αυτό της θέρμανσης, που είναι ένα από τα κύρια θέματα που αντιμετωπίζει η διοίκηση του καταστήματος, όταν το θερμόμετρο είναι επί πολλές ημέρες υπό το μηδέν, ενώ ζητήθηκε κάθε είδους συμβολή της περιφέρειας σε θέματα συντήρησης των κτιριακών υποδομών της φυλακής.