Οι διαφορετικές προσεγγίσεις μεταξύ δύο Μητροπόλεων όσον αφορά τη... μόδα της ταυτόχρονης τέλεσης των δύο μυστηρίων
Τι ισχύει τελικά στον χριστιανισμό και στην ορθόδοξη ελλαδική εκκλησία; Πότε μπορεί να γίνει ένας γάμος μεταξύ ενός ζευγαριού; Ερωτήματα στα οποία η Ιερά Σύνοδος έχει απαντήσει από καιρό. Ή μήπως όχι;
Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα δύο όμορων Μητροπόλεων, της Δημητριάδος Μαγνησίας και της Λαρίσης και Τυρνάβου.
Η μεν στο Βόλο, κατά μαρτυρίες ανθρώπων που επεδίωξαν να παντρευτούν, δεν αποδέχεται την τέλεση την ίδια ημέρα του μυστηρίου της βάπτισης και του γάμου ενός ζευγαριού. Αυτό δηλαδή που τείνει να γίνει της μόδας στις ημέρες μας, να κάνει παιδί πρώτα ένα ζευγάρι (για οικονομικούς κυρίως λόγους) και μετά να παντρεύεται με θρησκευτικό γάμο.
Στη Λάρισα ωστόσο, τα πράγματα είναι πιο ευέλικτα, αφού η οικεία Μητρόπολη φαίνεται να προσαρμόζεται στις προκλήσεις των ημερών και στην προσπάθεια προσέγγισης του ποιμνίου. Έτσι, δεν είναι λίγοι εκείνοι από την περιοχή της Μαγνησίας, αλλά και της επαρχίας Αγιάς που ανήκει στην ίδια Μητρόπολη, οι οποίοι τα τελευταία χρόνια σπεύδουν σε κάποια γειτονική εκκλησία, κυρίως στο δήμο Κιλελέρ, για να τελέσουν το διπλό μυστήριο.
Σε κάποιες άλλες περιπτώσεις μάλιστα, όπως αναφέρεται στο onlarissa.gr, παραλίγο να χαλάσουν… κουμπαριές επειδή ο κουμπάρος ή η κουμπάρα ήταν παντρεμένοι με πολιτικό γάμο. Κάτι τέτοιο, όπως τους γνωστοποιήθηκε από Ιερέα Εκκλησίας στη Μητρόπολη Δημητριάδος, δεν επιτρέπεται, αφού για να γίνει κάποιος κουμπάρος σε γάμο, εκτός από Χριστιανός Ορθόδοξος πρέπει να είναι ή ελεύθερος ή παντρεμένος με θρησκευτικό!
Πηγή: onlarissa.gr