Η 30ή Οκτωβρίου έχει καθιερωθεί ως "δημόσια εορτή τοπικής σημασίας για τον Δήμο Θεσσαλονίκης" με Προεδρικό Διάταγμα
Με καταθέσεις στεφάνων, πορεία μνήμης και με έκθεση φωτογραφικών ντοκουμέντων θα γιορτάσει -μεταξύ άλλων- η Θεσσαλονίκη την επέτειο απελευθέρωσης της από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής την Κυριακή 30 Οκτωβρίου, ημέρα που καθιερώθηκε ως "δημόσια εορτή τοπικής σημασίας για τον Δήμο Θεσσαλονίκης" με Προεδρικό Διάταγμα στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Το επίσημο πρόγραμμα περιλαμβάνει δοξολογία και επιμνημόσυνη δέηση στις 10:15 το πρωί στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου, με ομιλίες του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολου Τζιτζικώστα και του δημάρχου, Γιάννη Μπουτάρη, ενώ θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο του Γ' Σώματος Στρατού.
Για την ανάδειξη της ιστορικής μνήμης το δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης συγκρότησε Οργανωτική Επιτροπή, αποτελούμενη από δημοτικούς συμβούλους και προσωπικότητες της πόλης, που αποφάσισε να πραγματοποιηθεί φέτος πορεία μνήμης στις 30 Οκτωβρίου, στις 11 το πρωί με αφετηρία το δημαρχείο.
Στη διάρκεια της πορείας, σύμφωνα με το δημοσιογράφο-ερευνητή και μέλος της Επιτροπής, Σπύρο Κουζινόπουλο, θα γίνει σύντομη αναφορά στον πόλεμο του 1940 και στις θυσίες των Θεσσαλονικέων και στο πώς αποτράπηκε η ανατίναξη της Ηλεκτρικής Εταιρείας. Επίσης, μπροστά στη ΧΑΝΘ θα γίνει αναφορά στους τέσσερις σχηματισμούς των ανταρτών του ΕΛΑΣ και στην είσοδό τους στην πόλη, ενώ θα ακολουθήσει περπάτημα στην οδό Νικόλαου Γερμανού και στάση μπροστά στο Βασιλικό Θέατρο. Ο δρόμος μπροστά από το θέατρο και μέχρι το δημαρχείο ονομάστηκε "30ης Οκτωβρίου 1944" και εκεί θα τοποθετηθεί μια αναμνηστική πλακέτα.
Η πορεία θα κατευθυνθεί προς το άγαλμα του Βότση, θα γίνει αναφορά στη διαδήλωση από τους φοιτητές της ΕΠΟΝ την 25η Μαρτίου 1943 και θα ολοκληρωθεί με περίπατο στο πλακόστρωτο της Λεωφόρου Νίκης.
Στις 7 το βράδυ της ίδιας ημέρας, στην αίθουσα συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου, έχει προγραμματιστεί πανηγυρική εκδήλωση και προβολή ντοκιμαντέρ που επιμελήθηκε η δημοτική τηλεόραση TV-100, ενώ από τις 28 του Οκτώβρη και για 15 ημέρες στο φουαγιέ του δημαρχείου θα στηθεί έκθεση με αρχειακό και φωτογραφικό υλικό.
Το πρόγραμμα όλων των εκδηλώσεων με αφορμή τον εορτασμό της 30ης Οκτωβρίου, ως ημέρα απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης από τα γερμανικά στρατεύματα, παρουσιάστηκε το μεσημέρι σε συνέντευξη Τύπου στο δημαρχείο.
"Επειδή το τέλος της γερμανικής Κατοχής ακολουθήθηκε από τον Εμφύλιο, η συγκεκριμένη επέτειος αποτέλεσε μέρος όσων μας χωρίζουν, αντί να είναι από εκείνα που μας ενώνουν. Όμως η απελευθέρωση της πόλης μας είναι κάτι που μας ενώνει. Και ακριβώς αυτό, η ενότητα, είναι βασικός άξονας γύρω από τον οποίο στρέφονται οι φετινοί πρώτοι επίσημοι εορτασμοί. Θυμόμαστε και τιμούμε το ιστορικό γεγονός της απολύτρωσης της πόλης από τον γερμανικό στρατό κατοχής" δήλωσε ο δήμαρχος, Γιάννης Μπουτάρης.
Ανάλογο ήταν το περιεχόμενο των δηλώσεων και του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Θεσσαλονίκης, Παναγιώτη Αβραμόπουλου, που έκανε λόγο για "ημέρα μνήμης για αυτά που μας ενώνουν και όχι αυτά που μας χωρίζουν. Να σκεφτόμαστε πως τα ιστορικά γεγονότα είναι βοηθοί για να κάνουμε πράγματα για το μέλλον".
Η αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Παιδείας και Αθλητισμού, Ελλη Χρυσίδου, γνωστοποίησε πως θα αποσταλεί υλικό στα σχολεία, προκειμένου να γίνουν αναφορές στους μαθητές για την επέτειο απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης από τα ναζιστικά στρατεύματα.
Η Οργανωτική Επιτροπή αποτελείται από τους: Τριαντάφυλλο Μηταφίδη βουλευτή Α' περιφέρειας Θεσσαλονίκης, Παναγιώτη Αβραμόπουλο πρόεδρο δημοτικού συμβουλίου, Ελλη Χρυσίδου αντιδήμαρχο Πολιτισμού, Παιδείας και Αθλητισμού, Στέλιο Λιακόπουλο, Δημήτρη Κούβελα, Μαρία Αγαθαγγελίδου, Μόνικα Αϊβάζογλου, δημοτικοί σύμβουλοι, Δημοσθένη Δώδο ομότιμο καθηγητή ΑΠΘ, Μαρία Καβάλα Δρ Ιστορίας, διδάσκουσα στο ΑΠΘ, Σπύρο Κουζινόπουλο δημοσιογράφο - ερευνητή, Αντώνη Σατραζάνη Δρ.Ιστορίας προϊστάμενου ΚΙΘ, Μάνο Μαλαμίδη συλλέκτη - ερευνητή και Ελένη Χοντολίδου πρόεδρο 1ης δημοτικής κοινότητας.