Καλαμάτα: Άρχισε η καταγραφή των ζημιών

Αγώνας δρόμου για να ανοίξουν όλα τα σχολεία και το αεροδρόμιο της πόλης μέχρι την Κυριακή

Τις πληγές τους μετρούν οι κάτοικοι της Καλαμάτας και όλων των περιοχών της Μεσσηνίας, που χτυπήθηκαν από τη φονική κακοκαιρία, χθες το ξημέρωμα.

Οι πολίτες προσπαθούν, για δεύτερη ημέρα, να απομακρύνουν τις λάσπες και να καθαρίσουν τα σπίτια τους, περισώζοντας ταυτόχρονα ό,τι τους έχει απομείνει από την οικοσκευή ή τις επιχειρήσεις τους, αλλά σε πολλές περιπτώσεις η κατάσταση είναι τραγική.

Σε ξενοδοχείο διανυκτέρευσαν, με πρόνοια του Δήμου, εβδομήντα σπουδαστές του ΤΕΙ Πελοποννήσου, το οποίο ανέστειλε την εξεταστική περίοδο, γιατί η φοιτητική εστία στο ανατολικό κέντρο της Καλαμάτας δεν είχε καθαριστεί από τα νερά, καθώς και δέκα άτομα που τα σπίτια τους δεν είναι κατάλληλα για να μείνουν.

Παράλληλα, έχουν συγκροτηθεί επιτροπές σε όλα τα επίπεδα και έχει αρχίσει η καταγραφή των ζημιών από το Δήμο, με επικεφαλής αντιδημάρχους που εποπτεύουν ανά τομέα την διαδικασία.

Επίσης, συνεργεία του Δήμου και της Περιφέρειας, επιχειρούν με μηχανήματα σε πολλά σημεία, προκειμένου να αποκαταστήσουν ζημιές και να ανακουφίσουν τους πληγέντες.

Το αεροδρόμιο της πόλης παραμένει κλειστό και γίνονται εργασίες στον ευρύτερο χώρο, πέριξ του αεροδιαδρόμου, με στόχο να λειτουργήσει, εκ νέου, την Κυριακή.

Με συνεργεία του Δήμου και με εργολαβίες ιδιωτών, έχει καθαρισθεί η συντριπτική πλειονότητα των σχολικών κτηρίων της Καλαμάτας και αυτή τη στιγμή - σύμφωνα με τον Δήμο- υπάρχουν προβλήματα στο 13ο και το 18ο δημοτικό σχολείο, στο ειδικό δημοτικό σχολείο, καθώς και στο 11ο και 15ο νηπιαγωγείο, τα οποία βρίσκονται στον αύλειο χώρο του 13ου δημοτικού σχολείου.

Τέλος, ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας, δήλωσε: «Ο Δήμος Καλαμάτας κάνει αγώνα δρόμου και είμαι βέβαιος ότι τη Δευτέρα θα καλωσορίσουμε τους μαθητές και στα 100 σχολεία μας».

Ο Δήμος έκανε αναγγελία της ζημιάς στον ΕΛΓΑ και από σήμερα μέχρι και τις 22 Σεπτεμβρίου, οι αγρότες θα μπορούν να υποβάλουν δηλώσεις ζημιάς στο φυτικό και ζωικό κεφάλαιο, στις αγροτικές εγκαταστάσεις και σε αγροτικά μηχανήματα, για να αποζημιωθούν. Για ζημιές στην φυτική παραγωγή, οι πληγέντες θα επικοινωνούν με τον προϊστάμενο ή τον επόπτη του ΕΛΓΑ στην Τρίπολη, ενώ για ζημιές στην κτηνοτροφία και ειδικότερα για πνιγμένα ζώα, οι κτηνοτρόφοι, εντός 48 ωρών, καλούνται να επικοινωνούν με τους κτηνιάτρους του ΕΛΓΑ Τρίπολης στα τηλέφωνα 2710 230643 & 6949984395, προκειμένου να γίνει η προβλεπόμενη επιτόπια πιστοποίηση.