Το Grexit συνέβη: Στην Ένωση Θεάτρων της Ευρώπης

Και όμως, το Grexit είναι γεγονός! Ευτυχώς στην πιο... ανώδυνη μορφή του: Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος εκδιώχθηκε από την Ένωση Θεάτρων της Ευρώπης (UTE)! Το πτωχό ΚΘΒΕ δεν είχε να πληρώσει την ετήσια συνδρομή των 13.000 ευρώ που όφειλε στην ευρωπαϊκή ένωση θεάτρων και είδε την πόρτα της εξόδου.

Το ΚΘΒΕ με γραπτό αίτημα απ' τις αρχές του χρόνου (2015) ζήτησε παράταση, το αίτημα έγινε δεκτό με προθεσμία την 15η Ιουλίου, η προθεσμία τέλειωσε, το ΚΘΒΕ δεν βρήκε το ποσό προκειμένου να το καταβάλει και στις 30 Αυγούστου, η Ένωση αποφάσισε να αποβάλει τη δεύτερη μεγαλύτερη ελληνική κρατική σκηνή από τους κόλπους της. Να σημειωθεί ότι το ΚΘΒΕ ήταν μέλος από το 1996.

“Το ΚΘΒΕ είχε αποβληθεί από την ΕΘΕ (UTE) κατά τη διάρκεια του 2015, λόγω της αδυναμίας καταβολής της ετήσιας συνδρομής του. Ωστόσο, και ενώ θα έπρεπε να περιμένει μέχρι την επόμενη Γενική Συνέλευση, τον Μάιο του 2016 για να υποβάλει εκ νέου αίτημα, πέτυχε την ψήφιση της υποψηφιότητάς του ήδη από τώρα. Έτσι, κατά τη διάρκεια της Συνέλευσης υπερψηφίστηκε από τους εκπροσώπους των Θεάτρων της Ευρώπης η υποψηφιότητα του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, ως μέλους της Ένωσης. Η υποψηφιότητα του ΚΘΒΕ υποστηρίχθηκε τόσο από τον απερχόμενο πρόεδρο της Ένωσης, Ίλαν Ρόνεν (θέατρο Χαμπίμα, Ισραήλ) όσο και από τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο, Μίκαλ Ντότσεκαλ (Εθνικό Θέατρο Πράγας, Τσεχία)” αναφέρεται στο δελτίο τύπου που εξέδωσε σήμερα το ΚΘΒΕ.

Η Ένωση των Θεάτρων της Ευρώπης (Union des Théâtres de l’ Europe / Union of the Theatres of Europe) είναι ένα δίκτυο Ευρωπαϊκών Θεάτρων, με περισσότερα από σαράντα μέλη, με έδρα τη Γαλλία, που δραστηριοποιείται σε ολόκληρη την Ευρώπη αλλά και πέρα από τα σύνορά της.

Από το 2012 έχει αναγορευθεί Πολιτιστικός Πρέσβης της Ευρώπης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και συμμετέχει αδιάλειπτα σε ευρωπαϊκά προγράμματα παγκόσμιας εμβέλειας.

Ιδρύθηκε το 1990 με πρωτοβουλία του διευθυντή και σκηνοθέτη του Πίκολο Τεάτρο του Μιλάνο, Τζόρτζιο Στρέλερ, και με την υποστήριξη του τότε Υπουργού Πολιτισμού της Γαλλίας, Τζακ Λανγκ. Ανάμεσα στα ιδρυτικά μέλη ήταν ο Ίνγκμαρ Μπέργκμαν, ο Χάινερ Μύλερ, ο Ζακ Λεκόκ. Μια από τις σημαντικότερες μορφές του ευρωπαϊκού θεάτρου του 20ου αιώνα, ο Τζόρτζιο Στρέλερ, ανέλαβε την προεδρία της Ένωσης, την οποία οραματίστηκε ως όχημα προώθησης του ευρωπαϊκού πολιτισμού.

Στόχος της Ένωσης των Θεάτρων της Ευρώπης είναι να συμβάλει στην ευρωπαϊκή ενοποίηση μέσω του πολιτισμού και, ειδικότερα, της θεατρικής τέχνης, να αναπτύξει μια κοινή ευρωπαϊκή πολιτική για το θέατρο που να υπερβαίνει τα γλωσσικά σύνορα, να προωθήσει τις πολιτιστικές ανταλλαγές και να υποστηρίξει την ιδέα ενός θεάτρου τέχνης, ως τόπου συνάντησης και κατανόησης μεταξύ των λαών.

Στη Γενική Συνέλευση της Ένωσης των Θεάτρων της Ευρώπης (Union of Theatres of Europe, που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 15 Νοεμβρίου στη Βιέννη και φιλοξενήθηκε από το Volkstheater, συμμετείχε το ΚΘΒΕ εκπροσωπούμενο από τον Καλλιτεχνικό του Διευθυντή, Γιάννη Αναστασάκη και την υπεύθυνη Διεθνών Σχέσεων, Αμαλία Κοντογιάννη.