«Οι Σέρβοι αγαπάνε την Ελλάδα! Εδώ βρίσκεις την καλύτερη θάλασσα!», «Η Ελλάδα τελικά θα κυριαρχήσει!», «Να ζήσεις Ελλάδα!», «Λεφτά ...δεν! Μύκονος ...ναι!». Γραμμένες βιαστικά στο χέρι σε διάφορες γλώσσες, σε χρωματιστά χαρτάκια τύπου post-it, κολλημένα στην τζαμαρία του αεροδρομίου «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης, σημειώσεις όπως αυτές παραμένουν «ακίνητες» σε έναν χώρο όπου όλα κινούνται και εκατομμύρια άνθρωποι είναι πάντα «απλώς περαστικοί» καθ' οδόν προς τον τελικό προορισμό τους.
Άλλοτε θετικές, άλλοτε αρνητικές, άλλοτε υποστηρικτικές για τη χώρα και τους Έλληνες κι άλλοτε προσωπικές ή αστείες, οι σημειώσεις δίνουν χρώμα στο αεροδρόμιο. Ταυτόχρονα πληροφορούν τη διοίκησή του αεροδρομίου αλλά και των αεροπορικών εταιρειών για τυχόν κακώς κείμενα ή πράγματα που πρέπει να διορθωθούν.
30.000-40.000 σημειώσεις σε έναν μήνα πέρυσι
Την πρωτότυπη ιδέα για τη δημιουργία ενός ιδιαίτερου σημείου έκφρασης των επιβατών είχε η διοίκηση του αεροδρομίου «Μακεδονία», το οποίο μέχρι το τέλος του Αυγούστου εκτιμάται ότι θα έχει υποδεχτεί 6 εκατ. ταξιδιώτες, όπως εξηγεί στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αερολιμενάρχης Αχιλλέας Τοπούζας.
«Πρώτη φορά εφαρμόσαμε την ιδέα πέρυσι και είδαμε ότι ο κόσμος ανταποκρίθηκε αυθόρμητα και μαζικά. Σε έναν μήνα περίπου είχαμε περίπου 30.000-40.000 επιβάτες, που άφησαν την υπογραφή τους στο αεροδρόμιο με αυτόν τον τρόπο και φέτος εκτιμούμε ότι μπορεί να έχουμε ακόμη και 50.000 σημειώσεις» σημειώνει ο κ. Τοπούζας.
Τα πολύχρωμα χαρτάκια με τις -ανώνυμα διατυπωμένες- σκέψεις των επιβατών δεν τελειώνουν τη διαδρομή τους στη τζαμαρία. Όταν το ιδιαίτερο αυτό πρότζεκτ έκφρασης κλείσει και φέτος τον κύκλο του, μια ομάδα εργαζόμενων του αεροδρομίου θα αναλάβει να «αποκωδικοποιήσει» τις παρατηρήσεις των επιβατών ώστε η πληροφορία να αξιοποιηθεί για τη βελτίωση της λειτουργίας του αεροδρομίου.
«Ένα από τα συμπεράσματα που έχουμε ήδη βγάλει από πέρυσι αφορά την αντίληψη των επιβατών που άφησαν σημείωμα ότι η επιβατική κίνηση στο αεροδρόμιο υπερβαίνει κατά πολύ τις δυνατότητες του επιβατικού σταθμού του. Πράγματι, το αεροδρόμιο έχει φτιαχτεί για 3-3,5 εκατ. επιβάτες και αυτή τη στιγμή, μέχρι το τέλος του Αυγούστου φέτος, θα έχουμε φιλοξενήσει 6 εκατ. Ακόμη και οι αρνητικές παρατηρήσεις έχουν την αξία τους όμως» σημειώνει ο κ. Τοπούζας.
Για κάποιους, το αντικείμενο της σημείωσης αφορά το τεχνικό κομμάτι του ταξιδιού τους, το πόσο ευχαριστημένοι είναι από την αεροπορική εταιρεία που επέλεξαν ή τις αναμνήσεις από τις διακοπές στην Ελλάδα. Για άλλους, είναι η ευκαιρία να εκδηλώσουν την προσήλωσή τους στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας με τον πιο απλό τρόπο: ζωγραφίζοντας το σύμβολο του ευρώ σε πέντε ή έξι διαδοχικά χαρτάκια.
Για λιγότερους, η τζαμαρία με τα πολύχρωμα post-it αποτελεί απλώς έναν διαφανή καμβά πάνω στον οποίο μπορούν να εκφράσουν τον έρωτά τους για μια γνωριμία του καλοκαιριού. Κι ας είναι και ανώνυμη η σημείωση, εκείνος ή εκείνη θα καταλάβουν αν τη δουν...
Και υπάρχουν κι εκείνοι που προτιμούν να αφήσουν μια συμβουλή για τους επόμενους: «Don't ask any directions to the Greeks» δίπλα σε μια ζωγραφισμένη χαμογελαστή φατσούλα. Σε ελεύθερη μετάφραση; «Μη ζητάτε οδηγίες από τους Έλληνες [για να βρείτε κάτι]». Σε κάθε περίπτωση όμως κι ασχέτως ...οδηγιών, όλοι ανεξαιρέτως δείχνουν να συμφωνούν ότι έχουν βρει κάτι κοινό στην Ελλάδα: ένα υπέροχο καλοκαίρι σε ειδυλλιακό τοπίο υπό το άφθαρτο ελληνικό φως...