Οι περίφημες "Ομπρέλες" του Ζογγολόπουλου, που κοσμούν την παραλία της Θεσσαλονίκης, αγαπήθηκαν από τους πολίτες όσο κανένα άλλο γλυπτό στην πόλη. Ο βανδαλισμός του έργου είναι η άλλη, η σκοτεινή πλευρά της πόλης. Μία από τις 40 ομπρέλες του γλυπτού λείπει- άγνωστη η τύχη της- ενώ εμφανής είναι η "κακοποίηση" αρκετών ακόμη. Λουκέτα - "σύμβολα" αγάπης ή ...ανωριμότητας, έχουν τοποθετηθεί από απερίσκεπτους "αναρριχητές" σε διάφορα κομμάτια του έργου, προξενώντας σημαντικές φθορές και βαθουλώματα στις ομπρέλες.
Άγνωστη η τύχη της χαμένης ομπρέλας
Το γλυπτό, που ανήκει στον Δήμο Θεσσαλονίκης, είναι κατασκευασμένο από ανοξείδωτο χάλυβα, υλικό ανθεκτικό στις καιρικές συνθήκες. Τοποθετήθηκε αρχικά στο πλακόστρωτο της παραλίας, κοντά στο ξενοδοχείο "Μακεδονία Παλάς" το 1997, έτος της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας Θεσσαλονίκης, ενώ προηγουμένως είχε κοσμήσει την 46η Μπιενάλε της Βενετίας, για τον εορτασμό των 100 χρόνων του θεσμού. Με την πρόσφατη ανάπλαση της νέας παραλίας, από τους διακεκριμένους αρχιτέκτονες, Πρόδρομο Νικηφορίδη και Μπερνάρντ Κουόμο, οι "Ομπρέλες" τοποθετήθηκαν σε καλύτερη θέση, στο ύψος του νέου Δημαρχείου. Δημιουργήθηκε ένα ξεχωριστό σκηνικό για την ανάδειξή του έργου, με ξύλινο δάπεδο και χαμηλά φωτισμένα συντριβάνια. Με την επανατοποθέτηση του έργου αντικαταστάθηκε και μία από τις 40 ομπρέλες, που είχε χαθεί πριν από κάποια χρόνια. Είναι άγνωστο πότε και με ποιον τρόπο οι ομπρέλες έγιναν και πάλι 39...
Για την αποκατάσταση του έργου, όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο τεχνίτης του Ζογγολόπουλου, Λεωνίδας Γκίκας, θα πρέπει να αποσπαστεί μία ακόμη από τις ομπρέλες, προκειμένου να κατασκευαστεί αντίγραφό της. "Υπάρχουν άριστοι τεχνίτες και στη Θεσσαλονίκη, που θα μπορούσαν να το κάνουν, μπορεί να επισκευάσει τις ομπρέλες ακόμη και ο δήμος με το προσωπικό που διαθέτει. Είχα πει και στο παρελθόν και ισχύει και τώρα, ότι είμαι πρόθυμος να συνεργαστώ και να καθοδηγήσω, χωρίς καμία αμοιβή, προκειμένου να γίνει σωστά η επισκευή. Αυτό που επιθυμούμε είναι τα έργα του Ζογγολόπουλου να είναι άρτια. Είναι κρίμα αυτό που συμβαίνει", προσθέτει.
Για βανδαλισμούς στην παραλία, που έχουν αποκτήσει τον χαρακτήρα ασύλληπτης παραβατικότητας, κάνει λόγο ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Περιβάλλοντος και Καθαριότητας του Δήμου Θεσσαλονίκης, Θανάσης Παππάς.
"Θα έλθουμε σε επαφή με το Ίδρυμα Ζογγολόπουλου και θα δούμε ποιο είναι το καλύτερο που μπορεί να γίνει με τις Ομπρέλες. Πρόκειται για έργο τέχνης, σίγουρα απαιτείται καθοδήγηση στο τι πρέπει να κάνουμε, για να το κάνουμε σωστά", δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, μη αποκλείοντας πάντως και το ενδεχόμενο η ομπρέλα που λείπει να έπεσε "θύμα" των ανέμων και να κατέληξε στη θάλασσα.