Όπως κάθε χρόνο τέτοια εποχή έτσι και φέτος, μια ομάδα Μουσουλμάνων θα μπει στο εκκλησάκι της Παναγίτσας της Έδεσσας για να αφήσουν ένα τάμα. Στην περιοχή βρίσκονται τα οστά μεγάλου αριθμού μουσουλμάνων που ζούσαν στην περιοχή πριν από την ανταλλαγή των πληθυσμών το 1924.
Η ιστορία του μνήματος ξεκίνησε πριν από 25 χρόνια, όταν ο Σάββας Γαϊσίδης, σκάβοντας στο κτήμα που αγόρασε για να ξεκινήσει να το καλλιεργεί, βρήκε πλήθος ανθρώπινων οστών. Τότε οι κάτοικοι της Παναγίτσας τον ενημέρωσαν ότι για πολλά χρόνια στη συγκεκριμένη τοποθεσία υπήρχε μουσουλμανικό νεκροταφείο και μεγάλος αριθμός των μουσουλμάνων που έζησαν στην περιοχή πριν από την ανταλλαγή των πληθυσμών είχαν ταφεί εκεί. Η ιστορία αυτή έφτασε αργότερα στα αυτά του 98χρονου, σήμερα, Τούρκου Χαλίλ Πετίκ ο οποίος είχε περάσει εκεί τα παιδικά του χρόνια και σε ηλικία 7 χρονών έζησε την ανταλλαγή του 1924. Ο ίδιος μίλησε στα παιδιά και τα εγγόνια του για όσα είχε βιώσει και ξεκίνησαν επαφές της οικογένειας με την δημοτική και τοπική αρχή για τη δημιουργία ενός μνήματος στο νεκροταφείο της Παναγίτσας για να ενταφιαστούν τα οστά που βρέθηκαν στο κτήμα του Σάββα Γαϊσίδη.
"Από τότε που δημιουργήθηκε το μνήμα οι μουσουλμάνοι το επισκέπτονται κάθε χρόνο την ίδια εποχή για να προσκυνήσουν τα οστά των προγόνων τους" εξηγεί στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο πρόεδρος της Παναγίτσας Γιώργος Παπαδόπουλος και αναφέρει: "το θεωρούν υποχρέωσή τους, το έχουν σαν τάμα, είναι μια επίσκεψη προσκυνηματική". Ο κ. Παπαδόπουλος σημειώνει ότι εκτός από αυτή την καθιερωμένη πλέον επίσκεψη, διοργανώνονται και άλλα ταξίδια από μουσουλμάνους στην περιοχή σε όλη τη διάρκεια του χρόνου. Την ίδια στιγμή και οι σημερινοί κάτοικοι κρατούν ζωντανή την επικοινωνία τους με οικογένειες των μουσουλμάνων που είχαν ζήσει εκεί πριν από πολλά χρόνια.