Το αρχαίο θέατρο Δωδώνης θα ανοίξει συμβολικά φέτος μόνο για τρεις παραστάσεις του έργου του Αισχύλου "Προμηθέας Δεσμώτης" από το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων. Καινοτομία θα αποτελέσει το γεγονός ότι οι παραστάσεις θα δοθούν το απόγευμα, όσο ακόμα υπάρχει φυσικό φως, τόσο για λόγους πρακτικούς (το μνημείο βρίσκεται σε φάση αναστήλωσης και έχει εργοταξιακή μορφή), όσο και προσέγγισης του αυθεντικού τρόπου απόδοσης του αρχαίου δράματος.
Όπως ειπώθηκε στην πρόσφατη συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, το Αρχαίο Θέατρο Δωδώνης (όπου συνεχίζονται οι εργασίες στερέωσης και αναστήλωσης, οι οποίες ξεκίνησαν το 2000) θα λειτουργήσει φέτος συμβολικά μόνο με τις παραπάνω παραστάσεις, που θα δοθούν στις 17, 18 και 19 Ιουλίου 2015, με πρόβες δύο ημερών. Η λειτουργία του θα περιοριστεί στις τέσσερις έτοιμες κερκίδες του A' διαζώματος, ενώ από πλευράς Επιστημονικής Επιτροπής Δωδώνης προτάθηκαν μια σειρά μέτρων (που υιοθετήθηκαν τόσο από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων, όσο και από το ΚΑΣ, με μικρές μόνο τροποποιήσεις) τα οποία θα πρέπει να ληφθούν πριν από την παράσταση.
Τα μέτρα αυτά προβλέπουν, μεταξύ άλλων, ότι ο αριθμός των θεατών δεν θα πρέπει να ξεπερνά τους 500, η κίνησή τους θα γίνεται από συγκεκριμένη διαδρομή, ενώ παράλληλα θα πρέπει να περισχοινισθεί ο χώρος του θεάτρου όπου θα δοθεί η παράσταση, να τοποθετηθεί φορητό κιγκλίδωμα στον ανατολικό αναλημματικό τοίχο και να επιδιορθωθεί η ξύλινη ράμπα ανόδου στο κοίλο. Επιπλέον, θα πρέπει να έχουν προηγηθεί εκτενείς καθαρισμοί και να έχουν απομακρυνθεί οι λίθοι από τα εδώλια ώστε να γίνει επισκέψιμος ο χώρος. Επίσης, σημειώνεται ότι ο χώρος είχε δοθεί πριν δυο χρόνια για την πραγματοποίηση της γενικής συνέλευσης του "Διαζώματος", του σωματείου που βοηθά στην εξεύρεση πόρων, αλλά και ειδικών ως προς την εκπόνηση μελετών αποκατάστασης αρχαίων θεάτρων.
Παρά τις επιφυλάξεις που σημειώθηκαν στη συνεδρίαση, λόγω της μη ολοκλήρωσης των αναστηλωτικών εργασιών, το θέατρο θεωρήθηκε από την πλειοψηφία των μελών ότι μπορεί να δοθεί για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων (τρεις ημέρες παράστασης κι άλλες δύο για πρόβα). Μάλιστα, το γεγονός ότι το αίτημα προήλθε από τοπικό φορέα (το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων) λειτούργησε θετικά ως προς τη συγκεκριμένη παραχώρηση, καθώς όπως προτάχθηκε στο Συμβούλιο η επιλογή αυτή έχει και συμβολικό χαρακτήρα.
Στο πλαίσιο του έργου, το οποίο έχει ενταχθεί σε διάφορα κοινοτικά πλαίσια (Γ΄ ΚΠΑ, ΕΣΠΑ), με χρηματοδότηση που συνεχίζεται και στα νέα επιχειρησιακά προγράμματα, γίνονται εργασίες στις κερκίδες του Α' διαζώματος, με αποτέλεσμα να έχουν σήμερα αποκατασταθεί οι τέσσερις από αυτές, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες για τις υπόλοιπες. Το ΚΑΣ έχει εγκρίνει όλες τις μελέτες αποκατάστασης του μνημείου, που στο παρελθόν, μακρινό αλλά και πολύ πρόσφατο, έχει δεχθεί πολλές φθορές από ακατάλληλες επεμβάσεις, ενώ περί τα τέλη του 2014 "πέρασε" και τη μεθοδολογία αποκατάστασης για τις κερκίδες 5 ως 9. Οι εργασίες είναι μεγάλης κλίμακας, γι' αυτό και ο περιβάλλον χώρος του μνημείου βρίσκεται σε εργοταξιακή κατάσταση. Όπως σημειώθηκε στη συνεδρίαση, στις παραστάσεις δεν θα χρησιμοποιηθούν σκηνικά, παρά μόνο υφάσματα, σκαμπό και μια ελαφριά ξύλινη κατασκευή, ενώ ως προς τα τέλη παραχώρησης, αυτά θα είναι μειωμένα κατά 50%, όπως προβλέπει ο νόμος για φορείς που επιβλέπονται από την τοπική αυτοδιοίκηση.