Κατάληψη του Τμήματος Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και της Γραμματείας αποφάσισε η Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Φοιτητών του τμήματος για τις 31/3 και 1/ 4 δηλώνοντας με αυτόν τον τρόπο την αντίθεση στην απόφαση της Συνέλευσης του Τμήματος για το νέο πρόγραμμα σπουδών και την προαιρετική κατοχύρωση της παιδαγωγικής επάρκειας.
Αίτημα των φοιτητών είναι η διεξαγωγή Συνέλευσης Τμήματος ανοιχτής την Πέμπτη 2/4 ώστε να ανακληθεί το νέο πρόγραμμα σπουδών. Σε περίπτωση που αυτή δεν πραγματοποιηθεί οι φοιτητές θα προχωρήσουν σε κατάληψη μέχρι και την Παρασκευή 3 Απριλίου.
Οι φοιτητές έχουν ξεσηκωθεί με την απόφαση του Προέδρου του τμήματος, που σύμφωνα με τους ίδιους, επέλεξε να εκβιάσει την ψήφιση της πρότασης για τη δημιουργία τριών ξεχωριστών προγραμμάτων σπουδών στο εσωτερικό του τμήματος, εκ των οποίων το ένα θα έχει μαθήματα παιδαγωγικής επάρκειας και θα αποδίδει πτυχίο με παιδαγωγική επάρκεια, ενώ τα άλλα δυο δεν θα έχουν μαθήματα παιδαγωγικής και θα καταλήγουν σε πτυχία που δεν θα εξασφαλίζουν στον απόφοιτο τη δυνατότητα να διδάξει. Το ένα εκ των δυο αυτών προγραμμάτων χωρίς την παιδαγωγική επάρκεια περιλαμβάνει την επιλογή μαθημάτων που αριθμούν 30 ECTS από άλλα τμήματα της Φιλοσοφικής, ενώ το δεύτερο περιλαμβάνει την παρακολούθηση ενός Κύκλου Σπουδών Επιλογής (ΚΣΕ) που θα προσφέρονται από το τμήματα. Η τελευταία αυτή καινοτομία, αναφέρεται στην απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Συλλόγου Φοιτητών, αποτελεί ένα μικρό πρόγραμμα εμβάθυνσης στην ειδίκευση, το οποίο δεν κατοχυρώνει επαγγελματικά δικαιώματα. Η συγκρότηση λοιπόν, τριών διαφορετικών προγραμμάτων σπουδών υποβαθμίζει ακόμα περισσότερο το πτυχίο καθώς συγκροτούνται πτυχία διαφορετικών ταχυτήτων που θα στοιχίζουν πίσω τους κατακερματισμένα και όχι ενιαία επαγγελματικά δικαιώματα φιλολόγου.
«Η πρόταση που επιβάλει το τμήμα Φιλολογίας και παρουσιάζεται ως πρωτοπόρα και εκσυγχρονιστική προσομοιάζει στο γερμανικό πρότυπο και φιλοδοξεί να «επιλύσει» το πρόβλημα της κατανομής των αποφοίτων στους χώρους εργασίας (δημόσιο σχολείο, φροντιστήρια κλπ.). Τη στιγμή δηλαδή, που η ανεργία στους νέους αγγίζει το 60% και ο διαγωνισμός ΑΣΕΠ είναι ανενεργός η ανάγκη για την κατανομή των αποφοίτων και τη διάκρισή τους σε εκείνους που είναι «άξιοι» να στελεχώσουν θέσεις στο δημόσιο σχολείο μεταφέρεται στο εσωτερικό των σχολών, μέσα από διαφορετικά προγράμματα σπουδών, που καταλήγουν σε διαφορετικά ως προς τα επαγγελματικά δικαιώματα πτυχία, με αποτέλεσμα να ρίχνεται στον απόφοιτο το ηθικό βάρος της ανεργίας» υπογραμμίζεται στην απόφαση των φοιτητών.
Μεταξύ των άλλων οι φοιτητές διεκδικούν να μη γίνει αναδιάρθρωση του προγράμματος σπουδών προς την κατεύθυνση περαιτέρω εντατικοποίησης, όπως και τριχοτόμηση του προγράμματος σπουδών.
Διεκδικούν την κατοχύρωση του πιστοποιητικού παιδαγωγικής και διδακτικής επάρκειας μέσα από αναδιάρθρωση του προγράμματος σπουδών που θα διατηρεί την ενιαιότητά του και θα καταλήγει σε ένα πτυχίο με ενιαία και αδιάσπαστα επαγγελματικά δικαιώματα Φιλολόγου. Θα κατοχυρώνει ενιαίο Πιστοποιητικό Παιδαγωγικής και Διδακτικής Επάρκειας για όλους τους αποφοίτους του Τμήματος με ακέραια επαγγελματικά δικαιώματα με τον υπάρχοντα αριθμό μαθημάτων (49) χωρίς καμία εισαγωγή προαπαιτουμένων και χωρίς την προσαρμογή του προγράμματος σπουδών στις επιταγές του νόμου Διαμαντοπούλου. Ενιαίο πτυχίο φιλολόγου, χωρίς αναγραφή εξειδίκευσης. Πτυχίο ενιαίο ως μόνη προϋπόθεση για διεκδίκηση αξιοπρεπούς εργασίας.
Ο Σύλλογος των φοιτητών πέρα από την κατάληψη αποφάσισε να προχωρήσει σε εκδήλωση μαζί με εκπαιδευτικούς της Β/θμιας για το ζήτημα του πτυχίου και της εργασιακής προοπτικής το απόγευμα της Τετάρτης 1/ 4 στη Φιλοσοφική.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα προβλήματα με το Πιστοποιητικό Παιδαγωγικής και Διδακτικής Επάρκειας έφθασαν στη Βουλή από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και αναμένεται η απάντηση του υπουργού Παιδείας. Όπως έγραψε το news.gr οι βουλευτές αναφέρθηκαν και στο τμήμα Φιλολογίας του ΑΠΘ γράφοντας ότι «το τμήμα Φιλολογίας του ΑΠΘ επέλεξε να κατοχυρώσει το Πιστοποιητικό Παιδαγωγικής και Διδακτικής Επάρκειας μέσω της διάσπασης του προγράμματος σπουδών και του πτυχίου, υπονομεύοντας έτσι το επαγγελματικό μέλλον των αποφοίτων του. Γιατί σύμφωνα με το πρόγραμμα του τμήματος επαγγελματικά δικαιώματα φιλολόγου (ΠΕ02) μόνο όσοι απόφοιτοι έχουν επιλέξει το πρόγραμμα σπουδών που κατοχυρώνει το Πιστοποιητικό Παιδαγωγικής και Διδακτικής Επάρκειας».
Καλόγηρος Βασίλειος