Σε 61,6 εκατ. ευρώ ανέρχεται το κόστος αποκατάστασης των ζημιών στις περιοχές που επλήγησαν από την κακοκαιρία στην Ήπειρο.
Πρόκειται για το κύμα σφοδρής κακοκαιρίας που είχε πλήξει τους τέσσερις νομούς της Ηπείρου πριν από ένα μήνα.
Ο σχετικός φάκελος με πλήρη τεκμηρίωση εστάλη από την Περιφέρεια στο υπουργείο Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, με την επισήμανση ότι η αποτίμηση είναι συνεχής και βαρύνουσα, αφού υπάρχουν ζημιές και καταστροφές που συνεχίζουν να εμφανίζονται ως απόρροια των ίδιων φαινόμενων.
Ειδικότερα, ο προϋπολογισμός για τα έργα αποκατάστασης είναι για την Άρτα 22,6 εκατ., τη Θεσπρωτία 7,2 εκατ., τον νομό Ιωαννίνων 21,5 εκατ. και για την Πρέβεζα 10,3 εκατ. ευρώ.
Επίσης, από την Περιφέρεια επαναλαμβάνεται το αίτημα για την οριοθέτηση των πληγεισών περιοχών ως πλημμυροπαθών ή υπό κατολίσθηση, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί η άμεση αποκατάσταση των ζημιών και να καταστεί δυνατή η αποζημίωση των πληγέντων.
Εξάλλου, η αντιμετώπιση των πλημμυρικών φαινομένων και η αποκατάσταση των ζημιών συζητήθηκαν εκτενώς στη χθεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου κατά τη διάρκεια της οποίας τοποθετήθηκαν για το ζήτημα ο περιφερειάρχης Ηπείρου, οι αντιπεριφερειάρχες, δήμαρχοι των περιοχών οι οποίες επλήγησαν, καθώς και εκπρόσωποι των πλημμυροπαθών του Ανθότοπου Άρτας και του Περάματος Ιωαννίνων.
Στην τοποθέτησή του, ο περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης υπογράμμισε ότι ο μηχανισμός της Πολιτικής Προστασίας εργάστηκε κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο, ενώ ευχαρίστησε για τη συνεργασία που υπήρχε μέχρι και σήμερα τους δημάρχους των πληγεισών περιοχών.
Συνεχίζοντας διαβεβαίωσε τους πληγέντες ότι η Περιφέρεια Ηπείρου θα κάνει ότι είναι δυνατό για την αποκατάστασή τους.
"Συμμεριζόμαστε την αγωνία σας, γιατί ξέρουμε πώς λειτουργεί διαχρονικά το κεντρικό κράτος και να είστε σίγουροι ότι παρακολουθούμε από πολύ κοντά τις ενέργειες που γίνονται" τόνισε, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να ζητηθεί εκτός των άλλων και η κατά 3 μήνες παράταση της περιόδου έκτακτης ανάγκης.
Ο περιφερειάρχης, με αφορμή, τα πλημμυρικά φαινόμενα που σημειώθηκαν στο Λεκανοπέδιο Ιωαννίνων και σε περιοχές της Θεσπρωτίας, τόνισε ότι θα πρέπει να εκπονηθεί μελέτη για το ανώτατο όριο που πρέπει να έχει η λίμνη Παμβώτιδα, ώστε να μην "πνίγονται" το Πέραμα, το Νησί και η περιοχή Βρυσέλλας.
Επίσης, έκανε εκτενή αναφορά στο ιστορικό γεφύρι της Πλάκας, το οποίο, όπως τόνισε, ανήκει στην ευθύνη του υπουργείου Πολιτισμού. Αναφερόμενος στην αποκατάσταση και τα συμπεράσματα που προέκυψαν από την επίσκεψη του κλιμακίου του ΕΜΠ, είπε ότι επιβεβαιώθηκε η ανάγκη που υπήρχε για πασσάλωση των βάθρων, κυρίως μετά την πτώση πλατάνου που βρίσκονταν στη γέφυρα και η οποία είχε συντελέσει στην περαιτέρω διάβρωση του βάθρου.
Καταλήγοντας, ο περιφερειάρχης τόνισε ότι πρέπει όλοι μαζί να κινηθούν συντονισμένα για την αποκατάσταση των πληγέντων και των ζημιών, αλλά και την ανάληψη πρωτοβουλιών για καθαρισμούς και έργα προστασίας από τέτοιου είδους φαινόμενα.